В материала има продуктово позициониране

„Сгъни си пижамата!“, „Сложи си роклята на закачалката“, „Не хвърляй клина на земята“ – и у вас ли тези реплики се чуват по-често дори от „Какво да сготвя днес?!“ Детските уши обаче имат много интересна пропускливост и фразите сякаш не стигат до тях. Сигурна съм, че съседите вече разбраха къде точно да си закачват роклята, но не и дъщеря ми. Когато по средата на деня реши, че иска да е супергерой или балерина, започва усилено търсене из гардероба, което прилича повече на калифорнийско торнадо, отколкото на 6-годишно момиченце, заровило глава между двете сини вратички. Да, дъщеря ми не харесва розовото и е много хубаво, че ИКЕА предлагат варианти на гардероби и шкафчета, за които можеш да си избереш цвета на вратичките. Но да се върнем към торнадото, то все пак се е развилняло.

И така след 3 минути и 38 секудни в дома ми се появява супергероиня с вълшебно наметало, но и цяла купчинк потници, чорапи и поли. И след като това се случва няколко поредни дни от принудителното ни стоене вкъщи, се замислих дали пък причината не е в желанието на детето да играе, а някъде другаде. Когато нещо е сгънато, е компактно и удобно. Като този сгъваем матрак за игра SLAKT. Докато играехме заедно на него, се замислих, че ако дрехите й са подредени така, че тя да вижда веднага всичко и да открива на секундата това, което търси, може би ще си спестим досадните караници за реда вкъщи. Така реших да наредя дрехите й по друг, по-достъпен начин. Опитах се да я привлека в тази мисия, но бързо разбрах, че супергероинята е родена да лети и да спасява Земята от огромни катаклизми, не да сгъва чорапи!

Методът КонМари стана известен, благодарение на една симпатична японка – Мари Кондо и книгата, която издаде и подреди целия свят. Всъщност, се основава на древен прецизен японски начин за подреждане. Гейшите в миналото са имали специален начин, по който са опаковали в копринените си кърпи столчето за седене и храната си и почти през целия ден са ги носели на кръста си. Мари Кондо дава популярност и доразива тази техника, съобразена с нуждите на съвременните домове, вещите в тях и хората, които ги ползват.

Основните принципи при сгъването на дрехи на Мари Кондо са:

 • Внимателно пригладете дрехите с ръка, за да нямат гънки

 • Сгънете дрехата така, че всичко да е в една равнина

 • Дрехите трябва да са сгънати така, че да могат да стоят вертикално - това спестява много пространство и има по-голяма видимост.

В кутиите от ИКЕА може да подредите голяма част от бельото и чорапите, така че всичко да е стегнато, видимо и прибрано.
Снимка: Росица Николова

Заради самоизолацията и хоумофиса разполагам с достатъчно време и да преподредя целия гардероб и да разместя мебелите, ако искам. Сгъването, сортирането по цветове и размери и реденето действа успокояващо.

Вижте няколко начина на сгъване на дрехи по метода КонМари във видеото. 

Щом можеш да сложиш ред в гардероба си, защо да не можеш и в целия си живот!

 • 3 лесни техники за боядисване на яйца
 • 5 традиционни ястия за Лазаровден и Цветница
 • 5+1 съвета как да задържим храната, с която сме се запасили, свежа за по-дълго
 • Мусаката на Григор Димитров без заливка
 • Как да си направим майонеза от варени яйца (ВИДЕО)
 • Съветите на експерта: как да запазим марулите и спанака по-дълго време?
 • Ladyzone те предизвиква: снимай се с най-хубавите си токчета у дома. Някои вече го направиха (СНИМКИ)
 • Грим за сини очи - стъпка по стъпка (ВИДЕО)
 • 6 перфектни предложения какво да правите с останалите сварени яйца
 • Как е изглеждала Шакира преди 30 години? (СНИМКА)