Хортензията е едно от най-красивите растения - заради едрите си цветове, изпъстрени в множество оттенъци. По същество е многогодишен храст, който цъфти от средата на пролетта до късна есен.

Цветовете на хортензията варират от бяло до розово, лилаво и синьо. Оттенъкът им зависи преди всичко от киселинността на почвата, в която растат. Синьото цвете вирее в по-кисела почва, обикновено с pH 5,5 или по-малко, а за розовото – в алкална, от 6,5 до 7. При неутрално pH някои сортове остават розови, докато други започват да показват нотки на синьо с прекрасни лавандулови нюанси.

Има обаче един любопитен начин, чрез който розовите хортензии могат да станат сини и лилави. Единственото, което е необходимо е да ги захранваме с една съставка от кухненски отпадъци, не повече от три пъти седмично.

Това споделя потребител на социалните мрежи.

Кристина Едуардс е запален градинар, която е успяла да превърне някога розовите си хортензии в „многоцветни“. Те са получили зашеметяващи нюанси на синьо и лилаво, благодарение на нещо толкова елементарно, каквото е утайката от кафе. Една изключително достъпна и лесна съставка за една още по-лесна процедура, отнемаща не повече от 15 секунди от деня.

Кристина твърди, че многоцветният оттенък се дължи на допълнително подкиселяване на почвата, резултат от взаимодействието с кафето. „Правя си сутрешната напитка в преса за кафе. И просто изсипвам директно утайката, останала на дъното на съда, върху почвата. Не я смесвам допълнително с пръстта, просто оставям природата да се погрижи. Така утайката се разлага, за което допълнително ѝ съдейства дъждовната вода“, казва още Кристина, цитирана от Express.

Кои цветя са защитени видове и защо - вижте във видеото:

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK