Икебана, японското изкуство за аранжиране на цветя, е още познато и под името Kado華道 – Пътят на цветето. Както и много други японски изкуства, икебана е система, съчетаваща естетика, философия и практика, и се фокусира едновременно както върху израстването на Аз-а, така и върху творческите постижения. Целта при икебана е не просто създаването на красива композиция. Пътят е точно толкова важен, колкото и резултатът.Изкуството на икебана се корени още в 6 век като религиозна практика на поднасяне на цветя в Будиските храмове и постепенно придобива все по-голяма популярност сред аристокрацията и самураите. До 16 век това изкуство вече се е превърнало в дзен практика. Идеята за духовно просветление чрез концентрация и практика е основна за дзен будиската философия. За много практикуващи икебана е урок за цял живот, начин за постигане на вътрешен мир, в който да работят за по-дълбоко духовно опознаване на света, точно както дзен монасите използват медитацията. Хубавото при практикуването на икебана е, че не е необходимо да стоим неподвижно!


Но как икебана може да помогне на хората да издигнат своята осъзнатост?


В старите текстове се говори за десетте добродетели на истинския майстор на икебана, които можем да постигнем и ние днес, практикувайки това изкуство. 

1. Отричане на дискриминацията
Природата не прави разлики. Практикуващият икебана също не би трябвало да ги прави. Съзерцавайки и осъзнавайки свойството на природата просто да съществува, ние се учим да си взаимодействаме еднакво с хората и нещата около нас и да ги приемаме такива, каквито са.

В исторически план икебана е давала възможност на творците от ниските класи да се смесват с аристокрацията и дори с императорите.

2. Притихнал ум
Създаването на близост с природата е една от целите на икебана. Съзерцаването на цветята е начин за отърсване от грижите и изчистване на ума. Една от основните цели на медитацията в дзен практиката е именно постигането на чист ум, свободен от непрекъснатия „шум“ в главите ни. Тази първа крачка често е изключително трудна за всички, започнали да практикуват медитация. Но с помощта на природните елементи и чрез потъването в тяхната аранжировка, много от практикуващите икебана достигат именно до това състояние на ума без особени трудности и без дори да го осъзнават.

3. Създаване на приятелски отношения
Отново природата и съзерцаването на цветята извиква радост, която споделена с другите хора е способна да изгради връзки, минаващи отвъд нуждата от разговори. Чрез творбите си сме способни да имаме комуникация с хората, без значение на какъв език говорят.

4. Приемане на промяната и непривързване към формата
Икебана помага да научим много за различните цветя и растения без особени трудности, както и за тяхната същност и цикъл на живот. Най-ценното знание е осъзнаването колко кратък е животът на едно цвете и това ни помага да започнем да ценим нещата в краткия момент на тяхното съществуване, без да се привързваме към тях. А също така и да осъзнаем нашето собствено място във вселената и вечността.

5. Постигане на уважение
Икебана само по себе си не носи уважение повече от което и да е друго изкуство. Но чрез нея усъвършенстваме себе си и развиваме най-добрите аспекти на нашия характер. Постигаме ниво на съзнание, което отрича предразсъдъците и работи за по-чист ум, а всичко това неминуемо влияе на отношенията ни с околните и води до по-голямо уважение, както и себеуважение.6. Силата на аромата

Практикуващите икебана са непрекъснато заобиколени от ароматни цветя. Както всички знаем, влиянието на ароматите върху настроението и чувствата е огромно. Дори и когато сме леко депресирани, ароматът на цветя е способен да ни повдигне настроението. Творците на икебана знаят кои цветя, съответно аромати, влияят най-добре на тях и семействата им. Така икебана се превръща в мощно средство за постигане на хармония и добро настроение в дома.

7. Липса на лоши мисли
Не е възможно да имаме такива, практикувайки икебана! Това изкуство, чрез цветята и природните елементи, е способно да изчисти всеки ум от лошите мисли, което е огромно богатство в днешно време.

8. По-дълъг живот
Съзерцаването и аранжирането на цветята постига същия ефект, както и медитацията, а това води до по-пълноценен и дълъг живот.

В интерес на истината, статистиките потвърждават, че дори и днес учителите по икебана са в групата на хората, които живеят най-дълго в Япония - страна, която се слави с едни от най-големите дълголетници в света.

9. Благородство
Постигайки ниво на „тих ум", ние можем да развием по-дълбоко разбиране за елегантността на природата и света около нас, а с това – да култивираме у себе си великодушие и чувство за единство с вселената.

10. Близост до божественото

Независимо от религиозните разбирания на всеки, чрез икебана човек култивира у себе си всички онези добродетели, които помагат да се приближи до божественото и да осъществи връзката с духовната страна в себе си.

Нека се възползваме от силата и спокойствието, с което изкуството икебана може да ни дари!