Мястото на Джони Деп във фентъзи поредицата "Фантастични животни" ще заеме 55-годишният датски актьор Мадс Микелсен.

В Холивуд той е известен с участията си в поредицата за Джеймс Бонд ("Казино Роял"), вселената на Марвел ("Доктор Стрейндж"), но най-вече с образа на Ханибал от телевизионния сериал. В Европа знакова негова роля е тази на учител, обвинен в педофилия в "Ловът" на Томас Винтерберг. Слухове, че той ще се изправи срещу Джъд Лоу (изпълняващ ролята на Дъмбълдор) в "Фантастични животни" се появиха веднага след премахването на Деп, но бяха потвърдени официално едва тази нощ.

Джони Деп загуби ролята след като изгуби делото си с вестник "Сън".

Той съдеше медията за определението "бияч на съпруги", което британският таблоид използва в заглавие за него. Съдът реши, че "Сън" са имали основание да го нарекат така, което автоматично доведе до проблеми в кариерата на актьора.

В Инстаграм той публикува писмо, с което уведоми почитателите си, че от "Уорнър Брос" са го помолили да се откаже от ролята на Гриндевалд в хитовото фентъзи "Фантастични животни". Деп участва в първите два от запланираните общо 5 филма по сценарите на Джоан Роулинг. Въпреки че няма да участва в следващите части, той ще получи хонорара си от почти 10 милиона паунда.

Третата част на "Фантастичните животни" се очаква през юли 2022 г. Първите два филма събраха общо над милиард и половина долара в света.