Потъването на „Титаник“ далеч не е най-смъртоносната морска трагедия, но без съмнение е най-известната. Вече повече от 100 години корабокрушението, отнело живота на близо 1500 човека, вълнува хората.

„Титаник“ е бил създаден с идеята да е непотопяем и се е считал за шедьовър на инженерната мисъл, но по ирония на съдбата потъва на 15 април 1912 г., още при първото си плаване.

Снимка: istockphoto.com

Повечето от нас познават историята най-вече благодарение на филма „Титаник“ на Джеймс Камерън от 1997 г., затова може би ще се изненадате, че има повече от 20 филма, които разказват историята на потъналия кораб.

Всъщност първият филм, създаден за трагедията, е направен по-малко от месец след катастрофата. Същата година са създадени още два филма за катастрофата, като за съжаление два от тях са изгубени. Третият, немският „In Nacht und Eis“ (В нощ и лед) се е считал за изгубен до 1998 г., когато е намерено запазено копие.

Снимка: istockphoto.com

През 1929 г., когато киното със звук тепърва си проправя път, един от първите озвучени филми е „Atlantic / Atlantik“ („Атлантик/Атлантик“). Той бива озвучен на няколко езика, включително на немски и е първият озвучен филм, прожектиран в Германия.

През 1943 г. нацистите правят пропаганден филм за „Титаник“, в който главният герой е немски войник, а злодеят е британец. Филмът се снима на истински кораб, който по-късно във войната е потопен от британците и загиват повече хора, отколкото в катастрофата на „Титаник“.

Снимка: istockphoto.com

През 1958 г. се появява и първият исторически достоверен филм за трагедията – „A Night to Remember“ (Нощ, която да запомниш). Там обаче липсва един от най-важните елементи, познати на зрителите на по-съвременните версии – разцепването на кораба, тъй като все още не се е знаело, че това се е случило. Всъщност и до днес изследователите не са сигурни дали корабът се е разцепил при вдигането на носа или след като е потънал, заради налягането на водата.
Любопитен факт е, че някои от специалните ефекти са били откраднати от немския пропаганден филм от 1943 г.

Филмът „S.O.S. Titanic“, който излиза през 1978 г., разказва историята на трагедията от гледната точка на три групи герои, всички от различни класи на кораба. Някои сцени обаче са просто оцветени кадри от „A Night to Remember“.

Снимка: istockphoto.com

През 1997 г. излиза най-успешният филм за „Титаник“, правен някога. Интерпретацията на Джеймс Камерън стана най-успешният филм на всички времена и първият филм, който успя да събере приходи над 1 млрд. долара. Филмът задържа първото си място цяло десетилетие, преди да бъде детрониран от „Аватар“ – друг филм на Камерън.

След успеха на „Титаник“ на Камерън, Северна Корея също прави филм за потъването. Анимационният филм „Легендата за Титаник“ разказва за инцидента от гледната точка на група мишлета. Накрая мишлетата, с помощта на гигантски добродушен октопод, успяват да спасят кораба. Няколко години по-късно излиза и продължение на анимационния филм.