Режисьор, изследовател, природозащитник – в каквато и светлина да погледнем Джеймс Камерън, ще се впечатлим. Режисьорът на „Титаник“ и „Аватар“ без съмнение е един от най-забележителните хора не само в Холивуд, но и в целия свят.

На 65-ият му рожден ден, нека си припомним най-важните неща за Джеймс Камерън:

Джеймс Камерън и киното

Първо, разбира се, трябва да му обърнем внимание като режисьор. Джеймс Камерън решава да се насочи към киното след като през 1977 г. гледа първия филм от поредицата „Междузвездни войни“. До този момент работи като шофьор на камион, но започва да чете дипломни работи на студенти по режисура и да се обучава сам. Особено много го вълнуват възможностите за специални ефекти.

През 1978 г. Камерън прави първия си кратрък филм, който му отваря пътя към Холивуд. Първият му професионален филм е продължението на хоръра „Пираня“ с който Камерън едва ли се гордее, но това е само първата стъпка към истинския успех, защото със следващия си филм режисьорът прави революция в киното и слага началото на един от най-обичаните франчайзи на всички времена.

„Терминатор“ е първият огромен успех на Джеймс Камерън
Снимка: Getty Images

По време на снимките на „Пираня 2“, Камерън се разболява. И докато е с висока температура му се присънва неунищожим робот, който идва да го убие. Това, както сигурен съм всички знаят, е сюжетът на филма „Терминатор“.

„Терминатор“ се превръща в успех. Критиците го хвалят, зрителите го обичат. Филмът прави и Арнолд Шварценегер звезда. А Джеймс Камерън има зелена светлина, за да преследва целите си, които не са никак малки.

През 1997 г., след още няколко успешни филма, Камерън осъществява голямата си мечта и прави филм за потъването на Титаник. Резултатът не просто е успешен – „Титаник“ е първият филм, който успява да събере повече от милиард долара приходи. Рекордът му остава непобеден повече от десетилетие, докато не е напълно размазан… отново от филм на Джеймс Камерън – „Аватар“.

Джеймс Камерън и Сигорни Уивър на премиерата на „Аватар“
Снимка: Getty Images

„Аватар“ е едно от най-изумителните във визуално отношение неща, правени някога. В него са използвани максимално възможностите на IMAX и 3D киното и се превръща в най-гледания филм на всички времена, изпреварвайки „Титаник“.

Тази година за пръв път филмите на Камерън бяха изпреварени – най-гледаният филм в момента е „Отмъстителите: Краят“, но на всички ни е ясно, че това ще е така само до 2021, когато излиза продължението на „Аватар“.

Джеймс Камерън и жените

През 2017 Джеймс Камерън влезе в спор с актрисата Гал Гадот от „Жената чудо“ и режисьорката на филма, след като изрази възмущението си от него. Според Камерън „жената чудо“ неправилно е промотиран като стъпка към по-доброто представяне на женските образи в киното, тъй като образът е създаден, за да бъде сексуален обект на желанията на мъжете: „Гал Гадот е Мис Израел и носеше разголен костюм, който подчертаваше формите ѝ. Тя е абсолютно прекрасна, но за мен това не е нещо, което е революционно. През 60-те години са карали жените актьори да правят същите неща.“

Режисьорът често е говорил за силата на жените и през октомври 2018 заяви в интервю за CNN, че светът трябва да се ръководи от жени:

Надявам се на жените да променят света. Струва ми се, че мъжете имат агресивен подход и се опитват да доминират. Мъжете са били такива от зората на времето и можем ясно да го видим в цялата западна култура на колонизация – ние превзехме света и опитахме да доминираме над природата.

Джеймс Камерън

Една от причините на Джеймс Камерън да вярва в силата на жените е собствената му съпруга Катрин Бигълоу, която е изключителна жена и един от най-добрите режисьори в Холивуд.

Джеймс Камерън и съпругата му Катрин Бигълоу
Снимка: Getty Images

Струва ми се, че най-големият конфликт на бъдещето ще е между тези, които искат да взимат и тези, които искат да се грижат. Взимащите имат мъжка енергия, а грижещите се женска. По тази причина винаги съм уважавал жените във филмите, които правя. Имам щастието да съм женен за една много силна жена.

Джеймс Камерън

На церемонията по раздаването на наградите „Оскар“ през 2010 Катрин Бигълоу и Джеймс Камерън бяха номинирани – тя за „Войната е опиат“, а той за „Аватар“. Тогава Катрин успя да вземе наградата и се превърна в първата жена режисьор, която я печели.

Джеймс Камерън и веганството

Преди около месец, пред новозеландски вестник, режисьорът, който от няколко години живее в Нова Зеландия, разкритикува страната заради вредата, която се нанася на околната среда от отглеждането на животни за месо и мляко: „Виждам, че реките и езерата са изключително замърсени тук. Нова Зеландия иска да внуши на света, че е едно чисто и зелено място, но не е така. Имаме още много работа да свършим, за да се грижим за земята както трябва.“

Снимка: Getty Images

Трябва да създадем свят без месо или с почти никакво месо в следващите 20-30 години. Обезсърчаващо е, когато хората си казват, че няма какво да направят като индивиди. Животновъдството е вторият най-голям причинител на парникови газове, веднага след производството на енергия. Така че, колкото и да е хубаво да си купиш електрическа кола, всъщност решаваш една много малка част от проблема. А да променим начина си на хранене е нещо, което можем да направим моментално, ако решим. Така че това е най-лесният начин да свалим температурата на планетата. И всичко, от което се нуждаем, е воля и желание да го направим.

Джеймс Камерън

Джейм Камерън е избрал да не яде месо и животински продукти и от години се опитва да убеди света, че това е следващата стъпка в развитието ни като общество:

Джеймс Камерън и поемането на рискове

Може би най-важното качество на Джеймс Камерън, което му е помогнало да стане един от най-богатите режисьори на света, е неговата смелост и готовност да рискува. Но какво друго можем да очакваме от човека, който се спусна с подводница до най-дълбоката точка на Марианската падина?

Джеймс Камерън стана единственият човек, който се е спускал до най-дълбоката точка на планетата

Плановете на Джеймс Камерън и за „Титаник“ и за „Аватар“ изглеждаха като необмислен риск. Режисьорът обаче знае какво иска и е готов на всичко, за да го постигне – докато снима „Титаник“, дава 8 милиона долара лични пари, за да завърши филма и в крайна сметка това му връща инвестицията 10 пъти.

Следващата му цел изглежда не по малко налудничава, но ако е успешна, ще го направи най-великият режисьор на всички времена. Джеймс Камерън от няколко години снима не едно, а цели 4 продължения на „Аватар“. И най-шокиращото е, че ги прави едновременно! По всичко изглежда, че това ще е най-скъпият филмов проект в историята. Със сигурност няма друг режисьор на света, който би се захванал с толкова мащабен проект!