"Приятелят ми се раздели с мен по телефона. Толкова време заедно, уж споделени чувства, а накрая дори нямаше доблестта да застане пред мен и да ми каже. Чувствам се отхвърлена и мисля, че случилото се е ужасно несправедливо. Защо хората не си говорят лично, а използват съобщения за раздяла? Страх ли ги е?"

Раздялата от разстояние е изключително неприятна за преживяване случка, която напоследък, за съжаление, се превръща в тенденция. 

Ghosting (гоустване) е явление, при което човек внезапно решава да прекъсне изцяло комуникацията със своя партньор. Това се случва, без да даде обяснение з апричината. Прекъсването на връзка със съобщение от разстояние е по-мекият вариант на ghosting. Обяснение има, но то е без диалог. 

"Това е често срещана история. Има 3 типа зряла привързаност. Първият тип е тревожен тип - човек, който често звъни, иска свидетелство, че го обича, често има ревност. Вторият тип е избягващият. Той донякъд епозволява близост и когато тръгне към сериозни отношения, изведнъж бяга. При раздяла от разстояние има точно това - избягващ тип. Връзка междру тревожен и избягващ тип е като влакче на ужасите."

В този случай изоставеният партньор започва да се пита къде е сбъркал. Дени Андонова е позитивен психолог и дава ценни съвети за такава ситуация. 

КАКВО Е РЕШЕНИЕТО?

"В тази ситуация е добре е да започнем да трансформираме нашия вътрешен свят. Ако във всяка следваща връзка има напрежение, ние винаги ще бъдем привлечени от избягващи партньори, които ще ни натискат бутончетата."

Тревожният тип хора тълкуват приближаването на партньора си като вид страст. 

"Най-накрая някой им е обърнал внимание. Тя/той ще се промени. Но това всъщност няма да се случи. Решението и за двамата партньори е да се обърнат към третия тип - сигурния. Това е човек, който е зрял, знае какво иска, какво се случва в неговия свят, какво исака да даде и да получи."

ВРЪЗКА СЪС СИГУРЕН ТИП - СКУКА ИЛИ СПОКОЙСТВИЕ?

"Тези хора, които са получили смс или видео за раздяла, могат да си отдъхнат, че проблемът не е в тях. Те трябва да започнат да гледат навътре в себе си."

Защо привличаме невъзможни за връзка партньори - вижте във видеото

"Когато попаднете в ситуация на мистериозно изчезнал човек от живота ви, запитайте се "Искам ли да общувам с такъв човек?", "Заслужавам ли подобно отношение?", "Това ли е моето най-висше проявление в любовта?". Предполагам, че отговорът е "Не". 

"Поглед навътре" според специалиста е винаги верен ход. Ако нещо генерално не ни харесва в нашия любовен живот, това е първото, което трябва всеки човек да направи. Кои са 7-те стъпки към любовта - вижте във видеото. 

Неуспешните връзки и повтарящите се травми Дени Андонова обяснява с лесен пример. Представете си къща. Кой може да влезе в нея? Този, който има ключ или ако къщата има отворена врата/прозорец. Човек сам отваря вратите на сърцето си и позволява различни прояви. Ако го е отворил за любов, нежност и с поделеност, в света ни ще присъстват тези неща. Но ако сме оставили входа на болката, разочарованието и негодуванието, ще имаме още рани. 

ЗАЩО ПРИВЛИЧАМ ТАКИВА ХОРА?