Младият актьор Георги Кацарски, ученик на големия Стефан Данаилов смята, че повече от всякога българинът има нужда от изкуство. Затова създава Фейсбук страницата КултураВирус. В нея той приканва хора с различни таланти да споделят видеа с това, което ги прави най-щастливи.

"Oт 8 март съм затворен вкъщи и слизам само до магазина и до аптеката. Малко е тежко това нещо, защото колкото и да гледаме филми, да четем книги и всякакви неща, все пак изолацията си е изолация и по този начин ние трябва да се подкрепяме и да сме общност. Това е много важно в момента", казва Георги Кацарски.

"Не е ароматът на театъра, живото присъствие на актьорите, но всъщност изкуството може да бъде достъпно отвсякъде и правено под всякаква форма. Когато беше обявено извънредното положение в Италия и аз видях хората, които пеят от балконите, подкрепят се – да много е приятно да има един прекрасен дух в страната. Интернет е едно прекрасно пространство и в момента идеята е точно тази – всички творци, всякакви хора, които се занимават с изкуство, но искат да кажат нещо, искат да повдигнат духа, да се съберат в една такава страница и хората да получават всеки ден приятни духовни стимули", допълва той.

Към инициативата много бързо се присъединяват и други актьори, музиканти и танцьори. Сред тях е и пианистката Елина Дашина.

"Живеем в трудно време. За всеки от нас е предизвикателство да се справя и да приема ситуацията. Изкуството винаги е било обединяваща сила и всеки артист може да допринесе с това много хора да се почувстват по-спокойни, да им се повдигне духа", споделя Елина Дашина.

Със свое видео се включва и младши артистът Бориса Костадинова, която е само на 2 години.

"Когато всичко приключи всеки от нас ще има нужда от изкуство, от духовна храна", допълва още Елина.

"Тази карантина има и този плюс – хората да опознаят себе си, да опознаят човека до тях, защото от забързаното ежедневие те са се изгубили и са забравили какво е истинската връзка. Тази между мъж-жена, майка с децата си, семейството", коментира Георги Кацарски.

Георги и Елина вярват, че споделеното във Фейсбук страницата изкуство може да се разпространи по-бързо от коронавируса и да зарази повече хора с оптимизъм и вяра, че всичко ще се оправи.

Георги Кацарски завършва класа на Стефан Данаилов през 2016 г. Година и половина играе в плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев". Днес е част от Малък градски театър "Зад канала" в София.

Елина Дашина свири на пиано от 5-годишна възраст. Свирила е в Япония, Норвегия и Швейцария. А в края на 2019 г. издава и дебютния си сингъл "Идваш в съня ми".

  • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
  • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
  • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
  • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
  • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
  • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
  • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
  • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
  • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
  • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си