Питър Сейдж е доста нестандартно дете, защото решава едва 16-годишен да напусне училище, като на 25 години вече е милионер, а днес е световноизвестен мотивационен лектор, макар самият той да се определя по-скоро като вдъхновител. През вълнуващия си живот британецът дори попада в затвора съвсем случайно и неочаквано. Какъв е пътят към щастието и възможен ли е той, когато минава през затворническата килия? Вижте забележителната история Питър Сейдж, който се занимава с личностно развитие повече от 30 години, води семинари по целия свят, издава книги, получава редица отличия и освен всичко това води един доста интересен живот. 

"Разбрах, че училището ме учи на две неща - как да взимам изпити и как да работя за някой друг. Разбрах, че ако ще работя за някой друг, по дефиниция щях да получавам по-малко пари, отколкото заслужавам", спомня си Сейдж.

Когато е 17-годишен, негов познат му дава аудиокасетка за личностно развитие - тогава разбира, че съществува индустрия, която учи хората как да постигат успех.

"Защо това не се преподава в училище? Точно това исках да уча, а не алгебра, тригонометрия или периодичната таблица. Исках да науча нещо, което да ме направи по-успешен", допълва той.

Още като тийнейджър започва различни бизнеси и на 25 години британецът вече е милионер със собствено "Ферари" в гаража. Но един инцидент го кара да преосмисли всичко.

"Осъзнах, че животът не е в това колко си значим, а да помагаш на другите да осъзнаят тяхната значимост - в това откривах повече удовлетворение и радост. Отколкото, ако се опитвах да покажа, че съм по-добър, защото имам това или онова", казва Сейдж.

Оттогава предприемачът учи други хора по света като мотивационен лектор как да бъдат успешни и щастливи. Водил е семинари и лекции на пет континета. Бил е на една сцена с личности като Ричард Брансън, Кофи Анан и Бил Клинтън.

"Повечето хора цял живот преследват щастието, което значи, че най-вероятно никога няма да го постигнат. Защото не разбират, че играят игра, наречена "Ще се чувства добре, когато…". Ще се чувствам добре, когато получа работата, която искам; или бизнеса; тялото; любовника... Това не е щастие", заявява Сейдж.

"Тайната към щастието е прекалено простичка за повечето хора и затова я игнорират. Тя е следната: Ако искате да сте щастливи, трябва да имате щастливи мисли. Това е", казва той.

"Ако търсите щастието извън себе си, надявайки се, че това ще ви даде разрешение да имате положителни мисли, значи правите нещата наобратно. Щастието е въпрос на смисъл, а не на външни фактори", допълва Сейдж.

Как се променя животът му, след като попада в затвора? И защо удобният живот е враг на щастието според него? Вижте какво още споделя Питър Сейдж във видеото най-горе!