При повече от 3 часа закъснение при кацане за полети до 1500 км, авиокомпанията трябва да ни обезпечи финансово с до 250 евро. При такива до 3500 км размерът на средствата е до 400 евро. Задължителните компенсации от страна на авиокомпаниите са подсигуряване на храна и напитки, а ако не може да бъде намерен друг скорошен полет трябва да бъде подсигурена нощувка.

С разрешаването на казуси, свързани с авиокомпании, безплатно се занимава Европейският потребителски център. От там в "Предие обед" уточняват, че авиокомпаниите не са длъжни да изплащат компенсации, ако причината за закъснението не е в тях и в това число влизат всякакви извънредни ситуации.

Ако машината за летене се наложи да бъде подменена непосредствено преди полета и бъде заменена с по-малка, авиокомпанията трябва да компенсира пътниците, които не могат да се качат на борда. В такива ситуации компаниите прибягват към търсене на доброволци, които да се откажат от полета. Ако не бъдат намерени такива, екипът сам определя кой да остане.

От Европейския потребителски център съветват внимателно да четем условията на авиокомпанията, с която ще пътуваме, за да знаем какво ни се полага. Предоставянето на касови бележки и документи, които доказват разходите ни, когато багажът ни е бил изгубен, задължава авиокомпаниите да ни възстановят похарчените суми.

По време на полет, от центъра съветват да оборудваме багажа си с така наречените „тагове“. Това са малки устройства, които се свързват с телефона. Така при загубата на багажа веднага може да бъде установено къде е той. Чикирания багаж се плаща на килограм. Експертите препоръчват туристическата застраховка, ако носим скъпи неща или техника, защото тогава ще получим обезщетение.