Скорошен полет на авиокомпания "Делта" от Солт Лейк Сити до Хюстън се оказа малко необичаен… Самолет, управляван изцяло от женски екипаж, превози 120 момичета до централа на НАСА, за да отпразнува Международния ден на момичетата в авиацията.

Пасажерите в петия годишен полет на Woman Inspiring our Next Generation (WING) бяха на възраст от 12 до 18 години. Целта на програмата е да запознае младите момичета с възможностите за кариерно развитие в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката, както и равенство между половете в авиационната индустрия.

За много от момичетата, всичките от които са от училища с подобен образователен профил или авиационни програми, това е бил първият им полет. Те са се качили на полет, управляван изцяло от жени, докато се пътували към Космическия център за управление на полетите "Джонсън" на НАСА.

Снимка: Delta

"От носа до опашката на самолета, целият полет беше планиран и организиран изцяло от жени", пишат от "Делта".

В Хюстън групата участва в редица дейности, включително разглеждайки Центъра за контрол на мисиите на НАСА и обядвайки с астронавта на НАСА и инженера по космически науки Джанет Епс.

Снимка: Delta

Според данни на "Делта" само около 5% от пилотите на авиокомпанията са жени, което като цяло е стандарт в индустрията. За последните 4 години малко над 7% от новите пилоти са жени.

Снимка: Delta

Според данни на "Women in Aviation International" около 20 000 участници са се включили в Международния ден за момичета в авиацията тази година. Седемнайсет държави са участвали, за да запознаят момичетата с кариерата в авиацията и аеронавтиката.