Лонгбордът е по-големият брат на скейтборда. Освен да се кара, върху дъската може и да се танцува. Как точно става това? 17-годишния световен шампион по лонгборд Павел Вълков ни разказва в Coolt.

Лонгбордът е създаден през 50-те години на миналия век, когато сърфистите на Хаваите решават да докарат усещането на океанските вълните по улицата на града. За тази цел удължават и разширяват дъската на скейтборда и залагат на по големи колелца.

Преди 6 години Павел - едно момче от Самоков, среща за пръв път лонгборда по улиците на родния си град. Още тогава широката дъска на четири колела го пленява

"Трудното при лонгборда е може би самото начало, когато започваш да научаваш първите стъпки, но с времето лонгбордът става едно цяло с теб. По-трудното е, когато започнеш да надграждаш, за да запазиш психиката си, когато учиш някакъв нов трик или нова стъпка", споделя Павел.

Как да кара и да изпълнява интересни трикове, Павел учи от видеа в интернет и от лонгбордистите, които среща по улиците и в парковете.

Докато се учи, Павел пада много пъти. Често усъвършенстването на нови трикове завършва с травма, но това не отказва младото момче.

"Определено ме беше страх, аз затова и не започнах да карам даунхил, което е да се спускаш бързо. По-скоро започнах с малки стъпки. Видях едно момиче в Самоков в центъра на града, което направи две стъпки, хвана си дъската и после я пусна на земята. За мен това беше УАУ. Опитах се и аз, цял ден се учих, успях да го направя и след това започнах един по един да отключвам триковете", признава лонгбордист.

През 2017 г. още на първото си състезание по лонгборд във Варна Павел печели първо място в категорията за деца.

През 2020 г. участва в Световното по лонгборд. Впечатлява журито с добре отработена техника и стъпки. На връх рождения си ден получава най-големият подарък заслужено - световната титла по лонгборд.