Когато Татяна напуска дома си в Украйна заради войната, взема със себе си икона, акта за раждане на дъщеря си и книга на украински. Мечтае обаче да се върне в родината си, когато това стане безопасно. 

"Парченца от вкъщи" е новият проект на документалистката Анна Стоева. В него тя показва историите на бежанки от войната в Украйна и вещите, които са взели със себе си. Най-много я е трогнала историята за взети от лекарка слушалки и медицински печат като символ на идентификацията с професията.

Какво ще вземете със себе си, ако бягате от дома си заради война?

Какво взимат 14 украински жени - вижте във видеото. 

Много украински бежанци й споделили, че съжаляват, че не са взели със себе си албуми със снимки.

"Така и събрах куфара, буквално хвърлях в него, кажи-речи, каквото хвана. Например от бельото за малкия ми син бях взела четири чифта слипове, а за големия нито един. По някаква причина взех някаква глупава козметика, която всъщност почти не използвам, не знам защо я сложих изобщо в тази козметична чантичка, а очилата на децата ги забравих. Децата опаковаха най-важното – плюшените си животни. Ето например имаме това куче-пътешественик, то навсякъде пътува с нас, то е на Льоша, но Льоша има още зверчета, той сложи в куфара и тях. Аз му разреших да ги сложи в куфара. Митя също сложи неговия мечок, той има и вълк също, и любима възглавница – те отидоха в другия куфар. Той много ме помоли да вземем и рисунките. Той обича да рисува и няколко дни преди това беше нарисувал много хубава рисунка. И ми казва, мамо, може ли да я взема?" - разказва една от участничките в проекта.

Целта на на изложбата е да предизвика зрителите да се поставят на мястото на хората, избягали от домовете си заради войната.

Цялото предаване "Тази събота" гледайте на bTV Plus.