Това е едно от най-бързите ястия, които може да си приготвите за обяд или вечеря. Използвайте прясно, а не замразено бутер тесто. Така ще си спестите времето за размразяване, което изчаквате, преди да го разстелете, за да не се счупи по извивките. Може да се направи и със замесено тесто.
В този тарт може да сложите всички зелени стръкове и зеленчуци, които ще намерите на пазара, включително такива, които не сте подозирали, че може да се ядат - зелената част на морковите, цветове от копър и т.н. В конкретния случай използваме аспержи, целина, лук и тиквички.
Ако използвате пресни аспержи, леко почистете стеблата им и ги сварете в подсолена вода. Изваждат се и се охлаждат в студена вода с лед, за да запазят цвета си.
Овкусете богато с подправки. За цвят и вкус добавете червена люта чушка.
Съставки
- 1 пакет Бутер тесто
- 300 г Аспержи
- 3 стръка Целина
- 5 стръка Зелен лук
- 200 г Крем сирене
- 150 г Пармезан
- 1 бр. Тиквички
- 1 ч.л. Черен пипер
- 2 щипки Суха мащерка
Начин на приготвяне
- 1. Разстелете бутер тестото в тава върху хартия за печене. Намажете по цялата повърхност със сирене за мазане. Набоцкайте вътрешността на тестото с вилица - така ще се получи легло за зеленчуците, а отстрани ще бухне като преградки.
- 2. Ако ползвате аспержи от буркан, изцедете ги добре от маринатата. Подредете ги в произволен ред върху бутер тестото.
- 3. Измийте лука и отрежете зелените му пера. Подредете ги между аспержите. От целината вземете само зелените стръкчета. Измийте ги, подсушете и сложете върху тестото.
- 4. Отгоре настържете пармезан. Подправете със стрита мащерка и смлян черен пипер.
- 5. Печете 15-20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.