Книгата “Пътеводител на любителя сладкар” от Даниела Ламбова предлага над 70 рецепти, които ще превърнат приготвянето на сладки изкушения в удоволствие, без сложни техники и непознати продукти.

Книгата е с уникален за българския пазар творчески подход: рецептите са с предложения за вариации, а също и с идеи за комбиниране между тях, което позволява на читателите да експериментират и да създават десерти със свой почерк.

„Написах тази книга, за да помогна на хората да възприемат сладкарството като нещо забавно и достъпно,“ казва авторът Даниела Ламбова. „Целта ѝ е да превърне читателя в майстор на лесни и вкусни сладкиши, като му даде насоки за експериментиране и много вдъхновение.“

 

Даниела Ламбова е кулинарен блогър и професионален фотограф. Създава блога си Dani’s Cookings през 2012 г. и оттогава е разработила стотици рецепти. Първата ѝ книга “Здравословни десерти” е с фокус върху алтернативното сладкарство.

За написването на “Пътеводител на любителя сладкар” се вдъхновява от въпроси на последователи в социалните мрежи. Книгата е израз на нейното убеждение, че всеки може да създава сладкарски шедьоври в собствената си кухня.

„Любовта ми към десертите започна още в детството ми през 80-те и 90-те години на ХХ век. Време, в което в България нямаше изобилие от продукти. Дори истински шоколад трудно се намираше, маскарпоне беше непозната дума, а да влагаш в рецептите масло беше лукс.

Но увлечението ми към сладкарството нямаше граници: докато четях кулинарни книги и списания с разточителни рецепти и разглеждах спиращи дъха ми снимки на сладкиши, напрягах фантазията си, за да правя кексове и торти с достъпни продукти.

Специализирах се в приготвянето на десерти с максимум 2 яйца, конфитюр вместо захар, олио вместо масло, какао с масло вместо шоколад, орехи вместо шоколадов чипс и кремове с нишесте и брашно.

Разказвам ви това не от някаква носталгия, нито като оплакване от миналото, а за да ви уверя, че вкусните и елегантни домашни десерти могат да бъдат приготвени с основни продукти, без екзотични съставки. Важно е да са направени с желание да зарадваме близките си, с любов и щипка личен стил“ – споделя Даниела Ламбова в увода на книгата.

Тя допълва, че асоциацията с известното произведение на Дъглас Адамс „Пътеводител на галактическия стопаджия“ не е случайна.

„За мен светът на десертите и печивата е истинска вселена, в която настоящата книга ще ви поведе на кратко пътуване. Няма как да се спрем във всички „галактики“ на тази толкова обширна тема – сладкарството, но ще ви разкрия едно малко съзвездие от рецепти, разделени по видове и придружени с много полезна и, надявам се, интересна информация“ – обобщава авторката.