Добрите кулинари казват, че от менюто най-важен е десертът. Причината? С него се поставя финал на кулинарното преживяване, а финалът трябва да е добър. Ако салатата е била малко пресолена, ако месото от основното ястие е било леко жилаво, е простимо. Важно е десертът да бъде перфектен. Той е последната хапка. А последната хапка е решаваща за цялостната оценка на преживяването.
Когато към десертите се прибави сос, те стават още по-сочни и ароматни.
1. САБАЙОН
Необходими продукти:
125 г пудра захар
2 пакетчета ванилия
3 яйца
1 ч.ч. бяло вино
Пудрата захар, ванилията и яйцата се разбиват с тел за белтъци или с миксер. Прибавя се виното, като биенето не спира. Сместа се поставя на слаб огън и бъркането продължава. Сосът трябва да стане гъст и пенлив.
2. АНГЛИЙСКИ КРЕМ
Необходими продукти:
4 жълтъка
2 пакетчета ванилия
500 мл прясно мляко
Жълтъците, пудрата захар и ванилията се разбиват с миксер и се заливат с мляко. Тенджерката се поставя на слаб огън и се бърка, докато сосът не се сгъсти. Не бива да завира, защото ще се пресече. Кремът е готов, когато лъжицата, с която се бърка, като се вдигне, е "облечена" в пласт от него.
С този сос се заливат десерти с грис и ориз.
3. БАДЕМОВ СОС
Необходими продукти:
200 г бадемови ядки
1 литър вряло мляко
малко ром
125 г пудра захар
3 жълтъка
бадемовите ядки се потапят във вряла вода, за да може лесно да се обелят. Смилат се. Заливат се с рома и млякото. Сместа се изстисква през тензух. Прибавя се пудрата захар и разбитите жълтъци. разбърква се добре и се вари на слаб огън, без да завира.