Желираните плодови десерти са особено подходящи за лятото, защото са леки, правят се лесно и действат освежаващо. Освен това са нискокалорични, което ги прави подходящи за консумация дори ако сте на специален режим за хранене. Разбира се, без да прекалявате.
Желе може да се направи от всеки плод. Ако искате да подсилите визуално цвета, използвайте хранителна боя, която отговаря на тази на плода. Само от сока му няма да ви се получи силен цвят.
Тъй като желето има прозрачност, по желание може да добавите дребни листенца - мента, босилек, или ядливи цветя. Получава се много красиво.
Съставки
- 200 мл Вода
- 30 г Захар
- 3 с.л. Лимонов сок
- 1 с.л. Лимонова кора
- 4 г Желатин
Начин на приготвяне
- 1. Сипете желатина в купичка. Залейте го с 2 с.л. хладка вода. Разбъркайте добре и оставете да набъбне.
- 2. Сипете водата в малка тенджерка, добавете захарта, лимоновия сок и кора. Сложете на котлон на средно висока температура, за да кипне. Захарта трябва изцяло да се разтопи. Докато сместа е още топла, прецедете през цедка, за да се отделят корите.
- 3. В захарния сироп добавете желатина. Ако искате по-наситен жълт цвят, може да сложите жълта хранителна боя на върха на чаена лъжичка. Разбъркайте.
- 4. Налейте сместа в избраните формички. Оставете да се охлади - първо на стайна температура, а след като вече не е толкова топло - оставете в хладилник.