Тигровите скариди са необикновено красиви, но и вкусни морски дарове. Съществуват два вида - черна, синя и червена. Caridina cantonensis Sp. "Tiger" са много чувствителна към всякакви химикали, затова обикновено месото им е чисто. Тигровата скарида има жълта глава и жълта опашка. По тялото си имат черни ивици, които наподобяват тигрова украса. Тигровата скарида придава на салатата екзотичен и приятен вкус.
Необходими продукти:
кълнове от репички
тигрова скариди
цикория
чери домати
сос Унаги
рукола
червени боровинки
лимон
сол
чесън
мащерка
розмарин
пипер
Сос:
кедрови ядки
чесън
сирене Рокфор
босилек
сол
олио
микс пипер
Приготвяне:
Правим кръстовиден разрез на чери доматите и леко ги смачкваме. Режем сиренето Рокфор на кубчета.
Отделяме три листа цикория. Смачкваме една скилидка чесън и я режем на ситно. Режем на ситно и босилека.
В съд стриваме една скилидка чесън, кедрови ядки и пипер.
Добавяме сиренето Рокфор и босилека в съда и стриваме и тях и бъркаме. Добавяме олио.
В купа слагаме рукола и кълнове от репички. Изстискваме четвърт лимон. Добавяме олио и бъркаме.
На загрят тиган пържим тигровите скариди в олио, чесън, розмарин, мащерка и сол.
След това запържваме отделно чери доматите в сол и олио.
Сервираме салата в чиния – първо руколата и кълновете, след това чери доматите и соса. В листата от цикория поставяме скаридите. Накрая овкусяваме със сос Унаги.
С какво вино се комбинира тази салата?
Ако искате малко по-силно вино към тази салата, изберете каберне совиньон или сира. Те са подходящи за месо на скара, морски продукти и паста.