Димитър Тончев от MasterChef приготвя невероятен тиквен кекс.
"Специален поздрав за намиращите тиквата за антипатична, утре отивам да си взема още 10 кила", сподели той, след като използва и последната тиква, с която разполагаше в дома си.
Рецептата за тиквения кекс според него е бърза и лесна. А ако не разполагате с тиква или не харесвате вкуса й, може да я замените с ябълки.
Тиквен кекс с орехово-какаова паста
За кекса:
600 г едро настъргана тиква
50 г захар
4 яйца
200 г захар
150 г масло/олио
200 г прясно/кисело мляко
250 г брашно
10 г бакпулвер
2 ч.л. канела
¼ ч.л.индийско орехче
сол
За пастата:
150 г прясно мляко
150 г орехи/тахан
30г захар
30 г масло
30 г какао
сол
- Тиквата се готви на тиган на умерен огън с 50 г захар, щипка сол и 1 ч.л. канела, докато стане крехка (около 10 минути)
- Яйцата се разбиват с останалата захар на водна баня, докато станат много бледи и пухкави и захарта се разтопи (около 5 мин).
- Добавят се разтопеното масло/олиото, млякото и сготвената тиква и се бърка нежно до равномерно разпределение.
- Брашното, останалата канела, индийското орехче, бакпулвера и щипка сол се пресяват към цялата смес и се бърка нежно, възможно най-кратко, само докато брашното се разпредели.
- Пече се на 180C за около 20-30 минути.
- Съставките за пастата без какаото се смесват в тенджерка и се завират за 2 минути.
- Пасират се, докато орехите не станат на паста (може да се използва орехов тахан). Добавя се и какаото и се разнася върху изпечения кекс.
- Кексът се оставя да се охлади преди да се нареже и сервира.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.