Великолепния шоколадов козунак на шеф Силвена Роу е истинско кулинарно изкушение за трапезата на всеки великден. Той е здравословен и е с вкусен пълнеж. 

За изненада на мнозина той е само с 2 яйца! 

Специално за Ladyzone шеф Роу сподели, че козунакът е лек, пухкав, луксозен вариант, но много икономичен:  "Той е само с 2 яйца, с не много масло, мъничко захар и може да си го позволят много хора".  

Ето всички подробности как да си приготвите шоколадов козунак.

Необходими продукти:

125 мл пълномаслено мляко
7 г суха мая
260 г универсално брашно
30 г бяла захар
1/2 ч.л. сол
2 средно големи яйца
65 г масло (на стайна температура)

За пълнежа: 

80 г бяла захар
50 г какао
100 г ситно натрошен шоколад
100 г масло

За декорация:

20 г  какао
50 г настърган шоколад

Приготвяне:

Поставете млякото в малка тенджера, на среден огън. Загрейте, като бъркате често, докато стигне хладка температура. Махнете тенджерата от котлона и разбийте маята, докато се разтвори. Оставете настрана да се стегне за 5 минути.

 

В купа смесете универсалното брашно, кристалната захар и солта. Може да го направите с миксер, с приставката за месене. Разбърквайте на ниска скорост, докато сухите съставки се смесят равномерно.

Изсипете сместа от маята при сухите съставки. Разбъркайте на средна скорост, докато започне да се образува грубо тесто и рошава смес - около 1 минута.

Добавете яйцата, едно по едно, като месите, докато се абсорбират. Добавяйте маслото постепенно, докато всичко се хомогенизира. Увеличете скоростта на миксера до средно висока и оставете тестото да се меси още 8 минути или докато стане еластично, кадифено и гладко.

Поставете тестото в отделна, леко намазнена купа и го покрийте със слой найлоново фолио. Оставете го да втаса на топло място, докато удвои обема си - около час. След като втаса, надупчете тестото, след това върнете купата и я поставете в хладилника да се охлади за поне 6 часа или за предпочитане за една нощ.

Комбинирайте захарта, какаото и шоколада. Разбъркайте с разтопеното масло. Сместа трябва да е гъста и зърнеста.

Извадете тестото от хладилника и го разточете на голям правоъгълник с дебелина 1 см. Разпределете пълнежа по цялото тесто и поръсете пълнежа.

Навийте на руло по дългата страна. Разрежете наполовина по средата и го сплетете последователно.

Поставете във формата за хляб и оставете да втаса на топло място, за да удвои размера си. През това време загрейте предварително фурната до 170 С. Когато козунакът втасва - намажете с яйце.

Печете за 15 до 20 минути или докато шиш, поставен в средата, излезе чист. Ако желаете декорирате.

Светли празници от Ladyzone и шеф Силвена Роу!!!

Повече за нейната книга вижте във видеото.