Морската градина в Бургас ще се превърне в кулинарна арена на 21 и 22 юни 2025. Най-добрите майстори на паеля от цяла България ще се изправят един срещу друг в националните квалификации за световната купа по паеля - World Paella Day Cup. Събитието ще определи кой ще представя страната ни на световните финали във Валенсия през септември.

Световната надпревара ще се проведе за 8-ми път в испанския град, а българин ще има възможност за втори път да се класира за финал. През миналата 2024 година това направи Николай Тодоров – Ник. Тази година той е организатор на предстоящото шоу в Бургас, част от още по-мащабния фестивал на испанската музика, култура и кулинария „SOLE”.

Къде ще се проведе състезанието за паеля?


Състезанието обещава да бъде изключително оспорвано и вдъхновяващо, като арена на кулинарните битки ще бъде Експо център „Флора“, в Морската градина на Бургас. Един срещу друг ще се изправят 8 от най-добрите майстори на паелята в България, като организаторите издават, че между тях има и двама чужденци. Всички те трябва да приготвят авторска рецепта на испанското ястие, като изборът на продукти и технологията на приготвяне ще бъдат част от тайните на всеки участник.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

След първия кръг, журито ще избере четирима, които ще приготвят втора рецепта, а измежду тях ще бъде определен и победителят.

За да бъде всичко честно и справедливо, организаторите са поканили международно жури, за да бъдат сигурни, че ще бъде избран действително най-подготвеният шеф готвач, който ще пътува за Испания. Сред специалните гости на събитието личат имената на:

  • Мигел Анхел Перес Алба – зам.-директор на VISIT VALÈNCIA и визионер в международния маркетинг с над 15 години опит
  • Шеф Джо Уилям Падия Кастро – световният шампион по паеля за 2024 г. и легендарен питмастър (майстор в приготвянето на барбекю) от Пуерто Рико
  • Шеф Хорхе Алберто Кастеянос Родригес – наричан „готвачът на звездите“ в Мексико, той е истински майстор в сливането на мексиканската и испанската гастрономия.
  • Шеф Габриела Исабел Гарсия Новак – една от най-отдадените и страстни представителки на испанската кухня

В журито ще участва и български топ готвач – шеф Андре Токев - един от най-разпознаваемите български готвачи с над 30 години опит в световната кулинарна сцена. Съчетава класически техники с модерни интерпретации, а страстта му към високата гастрономия го превръща в посланик на българската кухня по света, който сега ще има възможност да оцени световната кухня в България.



Какво е паелята?

Паелята е испанско ястие, произхождащо от Валенсия. Съществуват множество разновидности на паелята, които се определят според присъствието на различни съставки. Името "paella" означава "тиган" на валенсиано (от лат. "patella").

Основните съставки са:

  • ориз
  • шафран
  • зехтин
  • зеленчуци
  • морски дарове или месо

Тайната на вкусната паеля

Това е т. нар. сокарат - вкусна, добре запечена коричка на дъното. Шеф Силвена Роу споделя и някои други тънкости за приготвянето на вскусна паеля. 

"Ако цялата течност се е изпарила и оризът все още не е готов, налейте допълнително бульон или вода върху ориза, където е необходимо, и продължете да готвите още няколко минути. За да се получи сокарат, увеличете отново температурата на котлона до средна и гответе, като внимавате да не загори. Нужно е оризът на дъното на тигана са покафенее и леко да се разкашка. След това свалете от котлона."

Как да приготвите вкусна паеля - вижте съветите във видеото. 

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK