Морската градина в Бургас ще се превърне в кулинарна арена на 21 и 22 юни 2025. Най-добрите майстори на паеля от цяла България ще се изправят един срещу друг в националните квалификации за световната купа по паеля - World Paella Day Cup. Събитието ще определи кой ще представя страната ни на световните финали във Валенсия през септември.

Световната надпревара ще се проведе за 8-ми път в испанския град, а българин ще има възможност за втори път да се класира за финал. През миналата 2024 година това направи Николай Тодоров – Ник. Тази година той е организатор на предстоящото шоу в Бургас, част от още по-мащабния фестивал на испанската музика, култура и кулинария „SOLE”.

Къде ще се проведе състезанието за паеля?


Състезанието обещава да бъде изключително оспорвано и вдъхновяващо, като арена на кулинарните битки ще бъде Експо център „Флора“, в Морската градина на Бургас. Един срещу друг ще се изправят 8 от най-добрите майстори на паелята в България, като организаторите издават, че между тях има и двама чужденци. Всички те трябва да приготвят авторска рецепта на испанското ястие, като изборът на продукти и технологията на приготвяне ще бъдат част от тайните на всеки участник.

След първия кръг, журито ще избере четирима, които ще приготвят втора рецепта, а измежду тях ще бъде определен и победителят.

За да бъде всичко честно и справедливо, организаторите са поканили международно жури, за да бъдат сигурни, че ще бъде избран действително най-подготвеният шеф готвач, който ще пътува за Испания. Сред специалните гости на събитието личат имената на:

  • Мигел Анхел Перес Алба – зам.-директор на VISIT VALÈNCIA и визионер в международния маркетинг с над 15 години опит
  • Шеф Джо Уилям Падия Кастро – световният шампион по паеля за 2024 г. и легендарен питмастър (майстор в приготвянето на барбекю) от Пуерто Рико
  • Шеф Хорхе Алберто Кастеянос Родригес – наричан „готвачът на звездите“ в Мексико, той е истински майстор в сливането на мексиканската и испанската гастрономия.
  • Шеф Габриела Исабел Гарсия Новак – една от най-отдадените и страстни представителки на испанската кухня

В журито ще участва и български топ готвач – шеф Андре Токев - един от най-разпознаваемите български готвачи с над 30 години опит в световната кулинарна сцена. Съчетава класически техники с модерни интерпретации, а страстта му към високата гастрономия го превръща в посланик на българската кухня по света, който сега ще има възможност да оцени световната кухня в България.



Какво е паелята?

Паелята е испанско ястие, произхождащо от Валенсия. Съществуват множество разновидности на паелята, които се определят според присъствието на различни съставки. Името "paella" означава "тиган" на валенсиано (от лат. "patella").

Основните съставки са:

  • ориз
  • шафран
  • зехтин
  • зеленчуци
  • морски дарове или месо

Тайната на вкусната паеля

Това е т. нар. сокарат - вкусна, добре запечена коричка на дъното. Шеф Силвена Роу споделя и някои други тънкости за приготвянето на вскусна паеля. 

"Ако цялата течност се е изпарила и оризът все още не е готов, налейте допълнително бульон или вода върху ориза, където е необходимо, и продължете да готвите още няколко минути. За да се получи сокарат, увеличете отново температурата на котлона до средна и гответе, като внимавате да не загори. Нужно е оризът на дъното на тигана са покафенее и леко да се разкашка. След това свалете от котлона."

Как да приготвите вкусна паеля - вижте съветите във видеото. 

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK