Свежите мaлини притежават cилeн и пpиятeн apoмaт, и вĸyc, който yтoлявa жaждaтa през лятото. Hиcĸaтa им ĸaлopийнa cтoйнocт (1 чаша малини има средно около 64 калории) ги пpaви пoдxoдяща част от диeтите зa oтcлaбвaнe. Aнтиoĸcидaнтнитe cвoйcтвa нa мaлинитe ca два пъти пo-виcoĸи oт тeзи нa ягoдитe.

Малините са нетраен плод. Бързо омекват и мухлясват на стайна температура. Не бива да се прехвърлят от един съд в друг, тъй като лесно се смачкват и бързо загниват. В хладилник могат да се съхранят до два дни. Малините имат сложна структура от много малки плодчета, които са долепени едно до друго, като всяко едно носи собствена ядлива семка. Когато мaлинитe ce бepaт cyтpин paнo, са пo-издpъжливи нa мexaнични пoвpeди. Не берете неузрели плодове. Ако са откъснати, вече няма да узреят.

Вижте как момичета от Карлово спечелиха фенове по цял свят с бонбони с рози.

От малините може да си направите ароматни и полезни сокове, компоти и сладка. Ето три рецепти:

 

Рецепта за компот от малини

Използват се добре узрели, но твърди и ярко червени малини. Плодовете се почистват и се измиват под нежна струя вода. Пълнят се в буркани и се добавят по 6 с.л. захар във всеки буркан. Заливат се с вода до стеснението на бурканите. Затварят се с капачки и се нареждат в дълбока тенджера с топла вода за да се стерилизират. Водата трябва да покрива бурканите 1 см над капачките. Тенджерата се слага на силен огън и се отчита времето след завиране на водата, което трябва да бъде 10 минути. Веднага се отстранява съда от огъня и със специална щипка бурканите с готовия компот се изваждат да се охладят.

Продължава с рецепта за сироп от малини без изваряване и захарни малини>>>

Рецепта за захарни малини

Малините се почистват и се измиват под душ. Насипват се на слоеве захар - малини в буркани като се започва и се завършва със захар. В един буркан от 0,8 л трябва да се разпределят 6 супени лъжици захар. Насипаните малини със захарта престояват така в продължение на 4-5 часа. След това бурканите се стръскват леко и се допълват с малини. Затварят се и се стерилизират в продължение на 10 минути (описано по-горе в рецептата за компот от малини). Захарни малини може да сервирате към гофрети, палачинки и с кисело мляко. Чудесни са за  приготвяне на домашен чийзкейк и торти с плодове.

Малинов сироп без изваряване

Необходими продукти

3 кг малини

2 л вода

5 ч.л. лимонена киселина

3-4 таблетки аспирин

3-4  кг бяла захар

Начин на приготвяне

Суровите малини се намачкват и се прецеждат през двойна марля да изтече сокът им. Добавя се водата. Измерва се обемът на получения разтвор като на 1 л от него се добавя 1 кг захар. Разбърква се с дървена лъжица, за да се запази витамин С. Прибавят се лимонената киселина и счуканите на прах  таблетки аспирин. Сиропът се оставя 8-10 часа на хладно като се разбърква от време на време, докато се разтвори захарта. След това се налива в бутилки, които се затварят плътно с капачки. Готовият сироп не се изварява. Лимонената киселина и аспиринът не позволяват на сиропа да ферментира и му осигуряват трайност до една година на тъмно и хладно място.