Неустоимо изкушение за небцето и пиршество за очите. Това са десертите на Вероника Георгиева, за които спокойно може да се каже, че са истински шедьоври на сладкарското изкуство. За щастие, тя щедро ги споделя с всички в нейния вкусен кулинарен блог: Desserts Valley.

Вероника се вихри в кухнята с ентусиазъм и радост, а до нея са двама верни помощници и обективни критици – нейният малък син и съпругът й. Естествено, те са щедри на хвалби към шеф готвача у дома.

Специално за LadyZone Вероника споделя Топ 3 от своите Коледни рецепти за тази година, а като бонус разкрива и няколко хитринки за това как и децата да станат част от творческия процес.

Какво ти носи готвенето?
За мен е забавление, експеримент и радост. Обичам да творя - готвейки. Да влагам въображение, желание, старание и страст. Готвенето носи наслада - за мен и хората, за които готвя. Харесва ми да виждам сладостта от храната в очите им и това "Ммм", което говори само за себе си. Готвенето е начин да изразиш загриженост и любов към семейството си по ядивен начин.
Удоволствието, което ми доставя готвенето, го превръщам в един вид "бягство" от рутинните задължения и ми дава време, в което мога да си почина и да освободя съзнанието си. Готвенето е създаване на красота, защото апетитът идва не само с яденето, но и с привлекателната чиния.

Кога се запали по кулинарията?
Страстта ми се зароди още в детството покрай мама и баба, които готвят много вкусно. Имах късмета и щастието да израсна в голямо семейство, в което винаги сме сядали заедно на масата и всички сме помагали за приготвянето на храната. Навикът за споделено хапване е от изключителна важност за сплотяването и сближаването на цялото семейство. Добрият пример, който получих още от детството ми помогна да заобичам готвенето, без да го приемам като досадно задължение, а като приятно удоволствие, вдъхновение и радост за коремчетата на близките ми. Това, което ме вдъхновява най-много, за да готвя, са щастливите коремчета на мъжа ми и детето ми, които не престават да ми хвалят гозбите. Това ме кара да експериментирам още повече в кухнята.

Отдавам голямо значение и на качеството на храната, която ям и приготвям. За мен е важно продуктите да бъдат екологично чисти, храната да бъде преработена безопасно без пържене и препичане и да не включва много сол и почти никаква бяла захар.

Опиши се с още няколко изречения.
Жизнерадостна, енергична, добре възпитана, умна, амбициозна, симпатична и секси дама. Обичам адреналина и приключенията - да пътувам, спортувам, танцувам и да рискувам. Изпитвам голямо удоволствие да радвам хората около себе си, да правя изненади, да прекарвам време със семейството си и да се грижа за него. Понякога съм инатлива и твърдоглава... Много. Обичам и търся красивото навсякъде, затова се старая всичко, което готвя, да бъде не само вкусно, но и много апетитно.

Снимка: Вероника Георгиева

Как включваш 2-годишния си син в готвенето?
Тази година той с радост разточваше тестото за бисквитките и оставяше малките си пръстови отпечатъци върху него, а още по-сладко и нетърпеливо дегустираше всяка бисквитка.

За да включите малкото дете в този творчески процес и да го превърнете в още по-забавно преживяване, ви съветвам да приложите следните хитринки:

  • Дайте на детето престилка, за да влезе в роля и да се чувства важен и отговорен.
  • Да сложите на малкия готвач коледна шапка, която ще го превърне в кулинарното джудже на Дядо Коледа и ще добави още повече настроение.
  • Да предоставите на детето "негови" резци за сладки и "негово" парче тесто, които да разточва и изрязва в каквито форми пожелае.
  • Да не коригирате всяко действие на детето, а да го оставите да кулинарства на воля.
  • Да включите детски коледни песнички за фон.
  • Да оставите детето само да украси своите бисквитки.
  • Да не очаквате перфектни форми на сладките.
  • Да му позволите да опита първите току-що изпечени сладки.
  • И, разбира се, да не се тревожите от петната и брашното по земята.

Следват три коледни рецепти от Вероника Георгиева

 I. Джинджифилови бисквитки с мед

Приготвям ги за всяка Коледа и винаги се изяждат преди празника.

Необходими продукти за около 60 броя:
120 г мед
125 г масло (на стайна температура)
1 яйце (голямо)
50 г кафява захар
3 ч.л. настърган джинджифил/ или на прах
2 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер
400 г пшенично брашно

За украса:
Черен шоколад (аз използвах 150 г)
Кокосови стърготини
Ядки
Цветни поръски

Начин на приготвяне:

  • Поставяме в купа меда, размекнатото масло, яйцето и кафявата захар и разбиваме с миксер до получаване на гладка смес. 
  • Добавяме джинджифила, канелата и бакпулвера и разбъркваме с лъжица.
  • Накрая добавяме брашното и омесваме меко тесто.
  • Разделяме тестото на две, правим го на топки, които увиваме във фолио и оставяме в хладилник за 1 час.
  • Разточваме тестото с точилка на тънки кори с дебелина горе долу 0,5 см и изрязваме бисквитки с коледни формички.
  • Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор около 10-12 минути.
  • След това оставяме бисквитките да изстинат напълно преди да ги украсим.
  • Разтопяваме черен шоколад на водна баня и украсяваме част от бисквитките с него. Отгоре поръсваме с кокосови стърготини, ядки или цветни поръски.

Към рецепта за бисквити Линцер с пекан >>

II. Бисквити Линцер с пекан и домашно малиново сладко

Австрийските Линцер бисквити традиционно се приготвят с лешници или бадеми и задължително носят аромата на канелата и лимоновите корички. Аз ви предлагам рецепта с особено вкусната ядка пекан, комбинация от лимонови и портокалови корички и домашно малиново сладко с чия семена. Разбира се, ако не може да намерите пекан, може да го заместите с лешници или бадеми.

Необходими продукти за 22 двойни бисквитки:

110 г пекан
120 г кокосова захар/ или кафява
170 г масло (размекнато на стайна температура)
2 големи жълтъка (на стайна температура)
280 г пшенично брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. канела
1 ч.л. портокалови корички
1 ч.л. лимонови корички

За малиновото сладко:
200 г замразени малини
3 с.л. вода
2 с.л. чия
1 с.л. агаве/кленов сироп

За поръсване: пудра захар

Снимка: Вероника Георгиева

(Още снимки на бисквитите Линцер ще откриете в галерията най-горе в материала)

Начин на приготвяне:

  • В блендер смиламе ядките с кокосовата захар до получаване на фина консистенция.
  • Преместваме сместа в по-дълбока купа, добавяме размекнатото масло и разбиваме добре с миксер до получаване на кремообразна смес. Добавяме жълтъците и отново разбиваме с миксер.
  • В отделна купа смесваме сухите съставки: брашното, солта, бакпулвера, ванилията, канелата, портокаловите и лимонови корички. 
  • Добавяме сухите съставки към маслената смес и разбиваме на най-ниската степен на миксера внимателно и бавно докато се смесят съставките.
  • Разделяме полученото меко тесто на две части, които оформяме на топки, увиваме в кухненско стреч фолио и прибираме в хладилник за час-час и половина да стегне.
  • Докато тестото се охлажда правим малиновото сладко: Поставяме замразените малини с водата в малка тенджера на слаб котлон. Когато малините заврат и започнат да си пускат сока и да се разтварят, добавяме семената чия и подсладителя и оставяме за още 5-6 минути сладкото да къкри. После сваляме от котлона и оставяме да се охлади.
  • Когато тестото за бисквитките е готово, загряваме фурната на 180 градуса с вентилатор и подготвяме две тави, застлани с хартия за печене.
  • Разточваме с точилка едната част от охладеното тесто на лист с дебелина 5 мм, като разточваме между два листа хартия за печене. Така става много лесно и тестото не залепва. Разбира се може да ползвате и стария метод с поръсване на допълнително брашно върху повърхността и точилката, но аз използвах хартия. Изрязваме с резец или чаша (с диаметър 6 см) 22 броя кръгли бисквитки с дебелина 5 мм (внимавайте с дебелината на бисквитките, защото ако ги направите прекалено тънки, ще изгорят при печенето и им по-голям вероятност да се счупят при съединяването).
  • Печем 10 минути, като много внимаваме бисквитите да не изгорят.
  • След като извадим първата доза бисквити от фурната, оставяме ги в тавата да изстинат за 5-10 минути преди да ги преместим да изстиват върху решетка или чиния, защото докато са топли са още меки и може да се счупят.
  • След това разточваме и втората половина от тестото, като отново правим кръгли бисквитки с дебелина 5 мм и изрязваме формичка в средата със специален резец за Линцер бисквити или с подръчни материали (например капачка от бутилка). Отново печем 10 минути и оставяме да се охладят.
  • Когато бисквитките и малиновото сладко са готови и охладени, можем да съединим Линцер сладките. Върху долните половинки намазваме от малиновото сладко в средата (без да прекаляваме със сладкото, за да не изтече отстрани при слепването), а всички горни половинки с отворчетата поръсваме с пудра захар с помощта на малко сито или цедка.
  • След това слепваме половинките на бисквитките една за друга.
  • Съхраняваме слепените бисквитки в кутия с капак в хладилник.
  • Ако искаме да издържат повече време или искаме да ги направим няколко дни предварително за някой случай, съхраняваме малиновото сладко в хладилник, а изпечените бисквитки в кутия с капак на стайна температура. Слепваме бисквитките със сладкото и пудрата захар в деня на поднасяне или ден преди това.

Следва: Рецепта за шоколадов чийзкейк >>

III. Шоколадов чийзкейк

За истинските любители и почитатели на шоколада. Рецептата е неустоима и съблазнителна и със сигурност ще украси коледната ви трапеза.

Необходими продукти:
220 г какаови бисквити
70 г кокосово/краве масло (разтопено)
1 с.л. какао
800 г крема сирене
200 г кафява/ кокосова захар
1 ч.л. сол
4 големи яйца
200 г заквасена сметана
100 г какаова паста*
100 г черен шоколад (над 80% какао)
*ако нямате какаова паста, може да я заместите с черен шоколад, в който случай вместо 100 г черен шоколад ще сложите 200 г

За глазурата:
80 г готварска сметана
80 г черен шоколад (над 80% какао)
1 с.л. сироп от агаве/кленов

За украса:
Червено френско грозде
Сушени мандарини
Какаови зърна
Пресен розмарин

Начин на приготвяне:

  •  Първо и много важно условие да получим чийзкейк с равномерен крем е крема сиренето, яйцата и заквасената сметана да бъдат със стайна температура, т.е преди да се захванем с приготвянето му изваждаме тези продукти от хладилника да се темперират поне за 1 час.
  • Загряваме фурната на 160 градуса и подготвяме кръгла форма за чийзкейк с падащо дъно с диаметър 20 или 22 см, чието дъно застиламе с хартия за печене.
  • Смиламе бисквитите с какаото в блендер, изсипваме ги в чийзкейк формата, добавяме разтопеното кокосово масло и разбъркваме с лъжица. След това разпределяме равномерно и притискаме към дъното на формата с лъжица.
  • Поставяме бисквитения блат в загрятата фурна за 10 минути. След като се изпече го изваждаме и го оставяме на плота да се охлажда.
  • Разтопяваме какаовата паста и черния шоколад на водна баня и когато получим равномерна и гладка смес, я сваляме от котлона и я оставяме да се охлади за 10 минути на плота.
  • Разбиваме с миксер омекналото крема сирене заедно със захарта и солта. Добавяме яйцата едно по едно, миксирайки между всяко, след това добавяме и заквасената сметана и накрая охладения разтопен шоколад и разбиваме с миксера до пълното им смесване.
  • Обвиваме дъното и външната част на формата за чийзкейка с фолио (тъй като ще го печем на водна баня и да не попадне случайно вода през формата). Изсипваме приготвения крем върху охладената бисквитена основа. Поставяме формата с чийзкейка в по-голяма тава, която поставяме върху решетката в загрятата фурна (отново на 160 градуса). Наливаме вряща вода в тавата, така че да стига до средата на формата за чийзкейка. Печем 1 час, без да отваряме фурната. След като мине това време, изключваме фурната и отново без да отваряме вратичката, оставяме чийзкейка във фурната за още 1 час. Така ще предотвратим напукване на чийзкейка.
  • Изваждаме чийзкейка от фурната. Докато е още топъл прокарваме нож по края на формата на чийзкейка. Оставяме го във формата да се охлажда на стайна температура, след което го прибираме в хладилник за една нощ.
  • На следващия ден приготвяме глазурата, като стопляме сладкарската готварската сметана на котлона и точно преди да заври я сваляме и я изливаме в купичка, в която сме натрошили черния шоколад. Разбъркваме докато шоколада се разтвори напълно, добавяме подсладителя и разбъркваме отново. Разпределяме глазурата върху охладения чийзкейк и прибираме за още 20-тина минути да стегне в хладилника.
  • Преди поднасяне украсяваме с червено френско грозде, сушени мандарини, какаови зърна и розмарин.

За още вкусни изкушения от Вероника следете в инстаграм и фейсбук: @dessertsvalley