"Три са моите големи лични каузи - правата на ЛГБТИ общността, екологията и изкуството." 

Той е Симеон Василев - активист, основател на фондация GLAS, един от организаторите на София прайд, мениджър на проекти във фондация "Credo Bonum", занимава се с PR, бил е редактор на различни издания, автор на приложение за здравословен начин на живот и още много.

Човек с брилятна усмивка и цветно мислене. Каним го в подкаста "Малки разговори" през февруари, когато говорим за любов и как да обичаме себе си. И понеже любовта има много лица, искаме да разкажем и за това, когато поглеждаш с любов към човек от твоя пол. 

Снимка: Евгений Милов

ГЕЙ НЕ Е ОБИДА. ГЕЙ Е ЧОВЕК

"Околните все още смятат, че могат да те уязвят заради сексуалната ти ориентация. Да ти кажат - "О, ти си гей!", като нещо, от което се срамуваш и ще прикриваш. Много се промени това в последните години и е осезаема разликата към хората от ЛГБТИ общността (хора с различна сексуална ориентация и полова идентичнос, лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър и интерсексуални). Но продължава да е важно родителите ясно да обясняват на децата си, че гей не е обида. Това е човек! И не би трябвало да е причина за насмешка."

Като гей активист на Мони често му се налага да се разкрива и да разказва личната си история. Прави го с усмивка и без притеснения. Но не винаги е било така! Роден в малък град, преместил се да учи в по-голям, се сблъсква с хора, за които различността е повод за подигравки

"Като малък обичах да чета повече, да пиша, да играя с кукли... Винаги съм бил по-различен. При това във време, в което не се говореше въобще за хомосексуалността. Различността си, която не оценявах като нещо толкова странно, беше обект на подигравки. Децата могат да бъдат несъзнателно жестоки! През първата година, в която заминах да уча на друго място, успях да мина през много изпитания, което ме направи това, което съм, и за което се боря." 

Снимка: Евгений Милов

СИЛАТА НА СМЕХА

През трудностите често минава със смях. А когато смехът е със глас - е най-добре.

На 11 февруари, в "Смей се с GLAS", личните си истории ще разкажат ЛГБТИ хора. През чувството за хумор те ще пречупят проблемите, с които са се сблъсквали, нещата, които им е писнало да чуват, а дозата ирония и самоирония ще бъдат достатъчи за всички в залата.

"Със силата на смеха много хора успяват да се докоснат до преживявания, които са им далечни. Възможността да се изсмеем на нещата, които много често ни ядосват."

Снимка: Евгений Милов

ЩАСТЛИВ СЪМ!

В статията в Уикипедия за Мони, в графата личен живот, е написано едно изречение - "От 2006 г. е обвързан с приятеля си Димитър." Проверихме още няколко личности с името Симеон в интернет енциклопедията, за които дори нямаше обособена такава графа. Интересно, нали?

"Личният ми живот никога не е бил скрит!" - споделя той и ни разказва интересната история как се е запознал с дългогодишния си приятел Димитър Богданов. Как един телефон може да събере двама души - вижте във видеото. 

"Ще призная, че много го обичам и сме стигнали до момент, в който ни е много комфортно заедно. А това е ценно в такива отношения. Наближавам 40 и неминуемо си правя равносметка. Наистина съм много щастлив! И не бих променил нищо в трудностите, през които съм минал. Това ме прави щастлив със себе си и обичащ себе си!"

Снимка: Евгений Милов

На 17 май предстои първият София Прайд бизнес форум, събитие за това как компаниите правят работната среда по приемаща и включваща всички различия.  

Дали Симеон Василев би си тръгнал от парти, на което има мъже по-красиви от него, как обичта към себе си е свързана с грижата за тялото и защо 4-годишната му племенница може да казва "Обичам те", но на баба му й е било трудно - гледайте във видеото. 

  • Любовно съчетание според зодията: Стрелец
  • FIT LADY, епизод 4: Рецепта за Великденските пости - протеинов пудинг (ВИДЕО)
  • 10 места в Европа, които са перфектни за влюбени двойки (част 2)
  • Любов ли бе, да я опишеш
  • Любовно съчетание според зодията: Скорпион
  • Как да кажем "Обичам те" на всеки европейски език
  • Везни - любовни съчетания според зодията
  • Как да не приемаме партньора си за даденост?
  • Донка и Димитър – семейството, което живее и диша с виното
  • Обичайте приятелите си: Дори един разговор дневно понижава нивата на стрес