Американско-българската анимация "Пътешественикът: С Гласа на Петър Байков" тръгва по кината в цялата страна на 8 април 2022 г. Пълнометражният анимационен филм е изцяло дублиран с гласа на изумителния актьор Петър Байков. А лентата е вдъхновена от романа на английския писател Джон Бъниан "Напредъка на поклонника".

Филмът се разказва за Християн, който намира тайнствена книга, която му разкрива много истини за света, в който живее. И тя го кара да тръгне на едно пътешествие, което наистина променя живота му. И той и принуден да тръгне на него сам и да изостави семейството си, което много обича, в името на тази мечта и идея, която има, да намери този по-добър свят, по-добър град, в който няма зло”, разказва Петър в подкаста ни “Малки разговори”.

Самият филм носи посланието да бъдем по-отворени към доброто, да следваме правия път особено да покаже и на децата в ранна възраст, че следвайки сърцето си и правия път винаги ще получим нашите мечти. Или ако не ги получим веднага, то с времето и вървейки така по правия път, ще получим доброто”, потвърждава младият актьор за новата лента. Тъй като чувства посланието на историята изключително близо до себе си, решава да озвучи главния герой Християн със собствения си глас.

Петър добавя още, че историята е подходяща както за деца, така и за техните родители, за цели семейства и възрастни, тъй като дава повод за дискусия. Това е и неговата мечта за този филм: “Това е може би изкуството да направиш едно нещо, което да е универсално за най-много хора и всеки от тях да го разбере и да намери това, което най-добре ще резонира в него”.

Този път 23-годишният актьор си позволява да експериментира - да направи някои от героите близки като тембър, а различията в характера им да се усещат чрез други детайли и нюанси, както и чрез хумор или поучителен тон. “Магията е да изиграеш теза различни тембри”, потвърждава талантливото момче. Важно също така е да знаеш не само как искаш да изглежда и да звучи филма, но и да знаеш как да го реализираш.

Снимка: Евгений МиловПетър Байков е благодарен на американските продуценти за възможността да направят “Пътешественикът” за българската публика заедно и че са избрали точно него. Цялостната работа по лентата отнема половин година, а дублажът 3-4 седмици.

Петър казва, че дейността от “студиото до кината” остава скрита за зрителите, но за него е “предизвикателство” и “наистина много важна”. Някои дни впечатляващият актьор прекарва от 12 до 14 часа пред микрофона, за да запише гласовете по начина, по който си ги представя. “Целият този процес е много вълнуващ, много интересен”, добавя той.

Специално за премиерата у нас пристигнаха и американските продуценти. Вчера се е състояло и представянето на филма във Велико Търново. А от публикацията на Петър в социалните мрежи виждаме бурни аплодисменти от присъстващите в залата.

На въпроса кое е най-трудното в тази професия, талантливият актьор отговаря така: “Най-трудното наистина е не само да успееш да съхраниш себе си измежду толкова много герои. А може би да успееш, в моя случай лично, да успея да направя нещата по най-добрия начин. И да намеря момента, в който е добре една работа да я нарека завършена, защото аз съм малко перфекционист и винаги ми се иска нещата да са по-добри и по-добри. Но в един момент трябва да ги оставя”.

Снимка: Евгений МиловАз от много малък живея така, променяйки си гласа… Освен като хоби, постепенно започнах да го правя и професионално. Сега това е моят живот, моята професия”, споделя Петър. Разказва, че никога не е имал съмнение, че това е, което иска да прави и днес го приема за своя “мисия”. 23-годишният актьор споделя, че е взел по нещо от всички герои, които някога е озвучавал.

Семейството му винаги го е подкрепяло на 100 процента. Вярва, че най-важното си остава човек да открие своите талант и силни страни, до повярва в себе си, да прояви сила и характер, за да се развива и да успее.


Сред най-големите изненади в разговора е разкритието на Петър, че често влиза на прожекции на филмите си и сяда до зрителите, за да наблюдава техните реакции. “Така че може да ме видите в някоя от прожекции… Не се знае, може да седим заедно”, заявява с усмивка той.

Всеки, който отиде до кинозалата, за да гледа “Пътешественикът: С гласа на Петър Байков” ще допринесе и за благородната кауза на продуцентите от СНЦ “Промяна в поколението”. Сдружението с нестопанска цел строи детски площадки из цялото страна и дарява подаръци за Рождество, Великден на деца в неравностойно положение. “За мен това е още един начин да дам нещо добро на хората”, споделя Петър.

Снимка: Евгений МиловКакво още сподели Петър за вдъхновението в новия си филм, за своя професионален път и какъв съвет дава на участниците в новия сезон на “България търси талант” - вижте във видеото.