Жена, определяща себе си като вдъхновение за героиня от хитовия сериал "Baby Reindeer" на "Нетфликс", е завела дело за клевета, с което иска 170 млн. долара обезщетение от стрийминг платформата, пише „Файненшъл таймс“.

Фиона Харви, която е ищца по делото, твърди, че сериалът я е оклеветил "в мащаб и степен без прецедент".

Седемте епизода на сериала, разказващи за отношенията между шотландски комик и неговия преследвач, са адаптирани по едноименната пиеса, написана от Ричард Гад. В началото на сериала се казва, че "това е истинска история", но много от показаните събития, включително осъждането на преследвача, са измислени.

В сериала барман на име Дони Дън, изигран от Гад, проявява акт на доброта към Марта, изиграна от Джесика Гънинг - клиентка, която развива мания по Дън и започва да го преследва. В иска се твърди, че героинята на Марта е базирана на Харви.

В иска, подаден във федералния съд в Лос Анджелис, се твърди, че сериалът е разказал "брутални лъжи" за Харви.

"Лъжите, които ответниците разказаха за Харви на над 50 млн. души по света, включват, че Харви е два пъти осъждан преследвач, който е осъден на 5 години затвор, и че Харви е извършила сексуално посегателство над Гад", се казва в иска.

Сериалът се превърна в хит за "Нетфликс", като през осмата седмица си осигури 10-то място в стрийминг услугата с 2,8 млн. гледания. Той също така повдигна въпроси за т.нар. телевизия на истинските истории, пише още БГНЕС.

Тази година Гад заяви, че "в общи линии всичко е много вярно", но имената на героите и други подробности са променени. Феновете на сериала започнаха да търсят улики, за да идентифицират човека зад Марта, и установиха, че персонажът е базиран на Харви.

"Нетфликс" заяви, че възнамерява да "защитава енергично този въпрос и да отстоява правото на Ричард Гад да разкаже своята история".