Дъщерята на херцозите на Кеймбридж Шарлот я очаква голяма промяна идния месец. 5-годишната принцеса може да стане първата кралска особа, която нарушава социалната изолация. А причините са ясни – министър-председателят Борис Джонсън обяви тази седмица, че си поставя за цел училищата във Великобритания да бъдат отворени през юни. Това означава, че Шарлот ще може да замени домашното обучение и да се завърне в престижното училище Thomas's Battersea в Лондон. Това обаче се отнася за нея, но не и за по-големия й брат принц Джордж.

Джонсън обяви, че стъпките, които ще се предприемат за повторно отваряне на училищата първоначално ще важат само за уениците, които са в първи и в шести клас. А Шарлот е именно в първи клас, което означава, че тя ще е сред първите деца, които ще се върнат в класните стаи. А брат й Джордж няма да може да се присъедини към нея, защото той е във втори клас.

Снимка: Kensington Palace

Министър-председателят на Великобритания обяви още, че се обсъждат мерки как да бъдат отворени и магазините и в най-близко бъдеще ще бъдат изложени подробни указания как те и училищата да заработят отново поетапно.

В момента Джордж и Шарлот се обучават в провинциалната къща на семейството в Норфолк – Анмър Хол, където са заедно с Кейт и Уилям, както и малкия принц Луи.

A междувременно кралското семейство пусна трогателно видео, с което благодари на медицинските сестри по света за труда и усилията им в овладяване на пандемията от коронавирус и ги поздравява за професионалния им празник. Във видеото се чува гласът на кралицата, която казва "Днес е много важен ден". Според анализатори това е първия път в  нейното 68-годишно управление, в който се публикува аудиозапис от нейн телефонен разговор.