Документален филм на Би Би Си за британското кралско семейство, забранен преди половин век от самата Елизабет Втора, се е появил изненадващо в платформата YouTube. Видеото бързо е било свалено, но се появява отново за няколко часа в петък, пише списание „Пийпъл“.

Филмът „Royal Family“ (Кралско семейство) е излъчен еднократно по Би Би Си на 21 юни 1969 г., след което по настояване на Елизабет Втора е заключен в архивите.

Документалната лента дава на зрителите необичайно близък поглед към живота на кралското семейство. Според принц Филип в него няма нищо смущаващо, но кралицата е съжалила, че е допуснала камерите в ежедневието си.

Кралското семейство в имението Сандрингам, Норфолк, април 1969 г.
Снимка: Getty Images

Филмът показва срещи на Елизабет с посланици, гостуването на американския президент Ричард Никсън, пътуването й до Чили, както и обиколка на Великобритания с кралския влак. Зрителите виждат дори как кралицата се събужда чрез звука на шотландски гайди. Традиция, която се спазва и до днес, независимо в кой дворец е отседнала Елизабет.

Елизабет Втора и президентът на САЩ Ричард Никсън в Бъкингам, 25.02.1969 г.
Снимка: Getty Images

Камерите показват семейството край барбекюто в замъка Балморал, Шотландия, както и заниманията на принцеса Ан по конна езда. Впрочем единствената дъщеря на Елизабет също не одобрява филма.

„Никога не съм харесвала идеята за „Royal Family“. Когато си обект на огромен медиен интерес още от раждането си, последното, от което имаш нужда, е камери в дома си“ – споделя принцеса Ан преди години.

Кралското семейство в замъка Уиндзор, 1969 г.
Снимка: Getty Images

Разбира се, филмът отделя малко повече внимание на Чарлз, тъй като той е престолонаследник. По онова време той учи в Кеймбридж. Днес, 52 години по-късно, той все още очаква да наследи короната.