На 14 ноември престолонаследникът на британската монархия принц Чарлз навърши 72 години и по този повод списание „Пийпъл“ припомня интересни детайли около неговото раждане.

До 1948 г. всяко раждане в кралското семейство е било наблюдавано от някой високопоставен политик. Нещо като свидетел от името на светското управление на държавата.

С раждането на Чарлз обаче неговият дядо, крал Джордж VI, решава, че тази традиция трябва да бъде прекратена. За решението му вероятно принос има и леко комичната ситуация с раждането на по-малката му дъщеря принцеса Маргарет, сестра на Елизабет II.

За нейната поява на бял свят в Шотландия е командирован свидетел, който обаче е трябвало да чака раждането две седмици, тъй като бебето се е родило по-късно от термина.

Принцеса Елизабет с Чарлз, съпруга си принц Филип и родителите си - крал Джордж VI и кралица Елизабет, декември 1948 г.
Снимка: Getty Images

Така Чарлз се ражда в Бъкингам чрез цезарово сечение и без допълнителни гости в залата. Новината за появата на Чарлз е съобщена по радиото в късната вечерна емисия на Би Би Си. Това веднага предизвиква събиране на много хора пред двореца, дошли да видят с очите си официалното съобщение, поставено на входа. Традиция, която се спазва и до днес. 

Заради ранната смърт на Джордж VI Елизабет Втора се качва на престола на 6 февруари 1952 г. Така принц Чарлз става престолонаследник на едва 4-годишна възраст. Той е първото дете в историята на британската монархия, което е присъствало на коронация.