Украинският президент Володимир Зеленски и британският актьор и посланик на УНИЦЕФ Орландо Блум изтъкнаха тежките последици от войната за милиони деца в страната, предаде ДПА. 

"Войната унищожава детството на украинските деца", сподели Зеленски във видео от срещата си с Блум, публикувано в понеделник. "Хиляди училища са повредени или разрушени", каза той.

"Почти 2,7 милиона украински ученици са принудени да учат онлайн или по смесен начин", допълни президентът на Украйна. "Момичетата и момчетата са изложени на риск от развитие на депресия, тревожност или други проблеми с психичното здраве", добави Зеленски. 

Снимка: Getty Images

Блум, който от 2009 г. е посланик на УНИЦЕФ за хуманитарни проекти, каза на срещата, че е посетил семейство с пет собствени деца и четири осиновени сирачета от войната, пише още БТА.

УНИЦЕФ подкрепя такива родители, "за да може всяко украинско дете да бъде част от топло, загрижено и всеотдайно семейство", каза актьорът, сред чиито известни роли е във филми от поредицата "Карибски пирати". "Подобни модели са по-добри за децата, отколкото домовете за грижи", посочи Блум в коментар, публикуван в Инстаграм.

Снимка: Getty Images

"Децата в Украйна трябва да си върнат детството", каза още британският актьор.

Блум се спря и на съдбата на "изчезналите деца", чието местонахождение трябва да бъде изяснено. 46-годишният актьор нарече руския президент Владимир Путин, без да споменава името му, "военнопрестъпник". 

Международният наказателен съд в Хага, Нидерландия, издаде заповед за арест на Путин за отвличане на деца. Русия отрича децата да са били депортирани. Москва твърди, че те са били отведени на безопасно място от войната в Украйна.

Зеленски казва, че хиляди украински момичета и момчета са насилствено "русифицирани" и лишени от украинската си идентичност.

Орландо Блум пристига в Украйна за първи път от 2016 г. насам. В качеството си на посланик на добра воля британският актьор посети също един от детските центрове на УНИЦЕФ в Украйна - „Спилно“, където общува с деца и техните родители, които са били изселени от домовете си.

Вижте повече за Володимир Зеленски в следващото видео: