Едно дете навършва 5 години, докато навън свистят ракети и има експлозии. Такъв е светът на 14 януари, в Киев. Детенцето се казва Виктор, а рожденият му ден се пренася в метрото, което служи за бомбоубежище.

„Спасените“ в "Тази събота и неделя" разказва историята на една майка, която спасява празника на своето дете.

Снимка на синовете й, които празнуват в киевското метро, скрити от бомбите, за няколко дни обиколи социалните мрежи и трогна хиляди.

"В момента аз и децата сме добре. Но разбира се, все пак е военно положение и никога не можем да се отпуснем докрай. Но не искам да се оплакваме. Тази нощ дори успяхме да поспим добре" - това разказва майката на момченцето. 

Рожденият ден на сина й вместо с фойерверки, започва с взривове и нови ракетни удари. Хората са предупредени, че трябва да се насочат към бомбоубежище.

"Въпреки тези предупреждения аз притичах до магазина, за да купя жълти и сини балони за детето. Той сам поиска рождения му ден да бъде с цветовете на украинското знаме. Върнах се от магазина и с неговия по-голям брат събудихме Виктор…. Дадохме му всички подаръци, имаше и колет от баща му, който е в Полша. И точно тогава чухме сирените за въздушна тревога", разказва майка му Влада.

Веднага се обличат и тръгват към метрото. Според нея това е най-безопасното място в Киев, защото "има два изхода и ако случайно единият бъде затрупан, ще можем да излезем през другия".

С БАЛОНИ В БОМБОУБЕЖИЩЕТО

Взимат всички балони и подаръци. Решението е на майката, защото само една майка може да мисли и за щастието на детето си в такъв момент. 

"Исках да създам празнична атмосфера за моето дете, той все пак става на пет. Исках рожденият му ден да не бъде засенчен. Трудно ми беше да му кажа "Преставаш сега да гледаш подаръците си, защото трябва да се скрием под земята, тъй като ни бомбардират". Затова грабнах балоните и празничните шапки и пренесохме рождения ден на сина ми в метрото."

Снимки от детския рожден ден под земята обиколиха мрежите и трогнаха много хора. 

"Сигурно защото никой не иска едно дете да празнува рождения си ден по този начин", споделя Влада, емоцията взема връх и тя се разплаква. 

"Децата не бива да растат в условия на война. Старая се да ги предпазвам, за да не остане нещо в съзнанието им, което да им пречи след години."

Те обаче също чуват сирените при ракетни удари, а целта на майка им е да ги научи да се предпазват и да съхранят себе си в тези условия. Признава, че самата тя се стряска при всяка сирена, защото

С ВОЙНАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СВИКНЕ

"Единственото, за което мечтая е, децата ми да растат в спокойна държава, където няма война. Искам мир за всички деца по света."

Кога е изпитала най-големия си страх и как са реагирали хората в бомбоубежището на балоните за рожден ден - вижте във видеото.