Учители и ученици в Испания идват за училищните си занимания, облечени в поли, в знак на солидарност с момче, което било изгонено, заради носенето на такава през ноември миналата година, пише "Ню Йорк Пост". 

Учителите се надяват с тази проява да се противопоставят на половите стереотипи.

В Инстаграм се появиха много снимки с хаштаг #ClothesHaveNoGender, на които се виждат различни хора, облечени в дрехи, приемани за несвойствени на техния пол. Основната идея е, че дрехите нямат пол и могат да бъдат обличани от всички. 


Движението започва, когато учителят по математика Хосе Пиняс облича пола и така преподава на своя клас. Това се случва след като ученикът Микел Гомес, 15-годишен, бил изгонен от училище и принуден да посети психолог, който да установи защо момчето носи поли.

Видеото на Гомес, в което той описва инцидента, е гледано от над 2 милиона в TikTok.

Учителят също отправя послание за последователи си в социалните мрежи.

„Преди 20 години бях преследван и обиждан заради сексуалната си ориентация в института, където сега съм учител“, написа Пиняс в социалните медии.

Приемайки каузата, още двама учители - Мануел Ортега (37 г.) и Борха Велукес (36 г.) решават да направят в основното училище, в което преподават, месец май на полите.

„Училището ни възпитава с уважение в многообразие, съвместно образование и толерантност“, казва Велукес. „Облечете се, както искате! Ние се присъединяваме към кампанията #clotheshavenogender."