Кулинарният блогър Анна Стойкова, която зрителите на bTV познават от предаването MasterChef, сподели на страницата си в Инстаграм няколко много полезни съвета за хората, които искат да живеят здравословно.

Да живееш здравословно не значи да си слаб, на диета и да сваляш от теглото си постоянно. За мен здравословен живот означава да се чувствам добре в кожата си, здрава, енергична и позитивна. Много хора се стремят към това, но срещат трудности.

За да помогне на тези хора, почитателката на веган кулинарията сподели няколко топ съвета:

ДВИЖЕНИЕ:

Движете се поне по 30 мин. на ден! Не е задължително да посещавате фитнес и да натоварвате тялото си с тежки упражнения. Понякога дори и разходка е достатъчна. Изберете да се придвижвате пеша, вместо да се качите в колата. Кратка разходка след всяко хапване спомага за храносмилането и редуцира нивата на кръвната захар.

ИЗБЕРЕТЕ СВЕЖАТА ИСТИНСКА ХРАНА:

Изключете готовите и силно обработени пакетирани храни от менюто си. Наблегнете на свежите сезонни плодове и зеленчуци вместо това. Хранете се с качествена и вкусна храна, проучвайки от къде идва тя и по какъв начин е отглеждана. Аз посещавам местния пазар редовно и избирам да купувам продукти от малки производители. Оглеждам се дали продават много различни видове продукти или само от един-два вида. Ако на масата си имат само домати, например, по всяка вероятност си ги отглеждат сами. Така купувам изцяло био и органична храна, без етикет и по този начин на нормална цена.

СЪЗДАЙТЕ СИ ЗДРАВОСЛОВЕН НАВИК:

Тук постоянството играе най-важна роля. Поставете си за цел да изяждате поне по една салата, да изпивате по едно зелено смути или да вървите по 5 км на ден и си задайте конкретен час за това, бъдете упорити.

ПОДСЪЗНАТЕЛНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ:

Поставете блендера на бар плота и купа с плодове до него. Така ще си приготвяте по-често смутита. Извадете най-хубавите си тренировъчни дрехи на видно място, за да ви подсещат да отделите време за движение. Изчистете кухнята си от вредни храни и я заредете със свежи плодове, зеленчуци, ядки, бобови и семена. Така ще се вдъхновявате да готвите по-често с тези прекрасни продукти и ще забравите за другите.

В сайта на MasterChef Анна споделя, че според нея прави най-хубавия веган чийзкейк. За нея веганството е не само начин на хранене, а и мисия. Създала е своя кулинарен профил в социалните медии, за да поощрява онези, които също следват подобна философия.