Жена от Южна Корея успя да вземе шофьорска книжка след 960 опита да премине писмената и практическа част на изпита. Това й е струвало 11 хиляди паунда или близо 25 хиляди лева.

69-годишната Ча Са-сун е истинско доказателство за това, че не трябва да се отказваме. Тя полага първия си писмен тест през 2005 година и след като се проваля на него, започва да се явява всеки ден, 5 дни в седмицата в продължение на 3 години. Това прави общо 780 опита.

Тогава Ча преустановява честото явяване на писмения тест, като започва да го полага само 2 пъти седмично, до момента, в който тя успява. Следва практическата част. Нея 69-годишната жена успява да вземе от десетия път. Това прави общо 960 опита, преди да успее да хване в ръцете си документа за управление на автомобил.
Причината Ча Са-сун да не се откаже е практична – тя се нуждаела от книжката, за да може да управлява бизнеса си със зеленчуци.


Нейният инструктор споделя, че се почувствал облекчен, след като Ча най-накрая успява: „Когато тя най-после взе книжка, всички я поздравихме, прегърнахме я и й подарихме цветя. Голямо бреме падна от плещите ни. Нямахме смелост да й кажем да се откаже, защото тя продължаваше да се явява.“

Ча Са-сун се превръща в знаменитост в страната си заради волята и духа си и дори участва в реклама на известна марка автомобили.


Историята отпреди 15 години беше припомнена от американския дискусионен сайт Reddit, където стотици потребители коментират. Един от тях заявява: „Не бих искал някой, който се е провалил 5 пъти на изпита, да шофира по същите пътища, по които и аз, камо ли ако се е случило 960 пъти.“

Друг допълва: „Лично аз смятам, че ако се провалиш на теста за шофиране повече от 10 пъти, никога не трябва да ти се разрешава да караш.“

Вижте нещо интересно, свързано с автомобилите и осите във видеото: