Морският лед около Антарктида е по-малко от когато и да било. 

Ветровете и по-топлият въздух и вода са намалили покритието до едва 1,91 млн. кв. км (737 000 кв. мили) на 13 февруари. Топенето на ледовете продължи през това лято, пише BBC.

Критичните нива за първи път са такива от края на 70-те години на миналия век, когато започва използването на сателити за измерването му. 

Три от последните рекордни години за ниско ниво на морския лед са се случили през последните седем години: 2017 г., 2022 г. и сега 2023 г.

Единствено в море Уедъл все още преобладават замръзнали ледове.

Колко необичаен е този нов рекорд?

Учените смятат, че поведението на антарктическия морски лед е сложно явление, което не може да бъде приписано просто на изменението на климата.

Снимка: AWI.DE

Тенденцията се забелязва едва през последните няколко години.

В началото на миналия век антарктическият морски лед е намалявал, но след това е започнал да се увеличава. Напоследък той показва голяма променливост, с рекордни сателитни зимни максимуми, а сега и с рекордни сателитни летни минимуми.

През зимата ледовете могат да покрият 18 млн. кв. км (6,9 млн. кв. мили) и повече.

Морският лед е изключително важен и за живота на полюсите.

В Антарктика водораслите, които се придържат към леда, са източник на храна за малките ракообразни, известни като крил, които са основен хранителен ресурс за китове, тюлени, пингвини и други птици.

Морският лед е и платформа, на която някои видове кацат и си почиват.