Повече от 200 слона са загинали заради сушата между февруари и октомври в Кения - източноафриканска страна, която е изправена пред сериозен недостиг на валежи, предаде "Ройтерс", позовавайки се на министърката на туризма.

Снимка: Getty Images

Кения, икономическият двигател на Източна Африка и основна туристическа дестинация на континента, отчасти благодарение на своята фауна, страда от безпрецедентна за последните 40 години суша. Гладът засяга най-малко 4 млн. души в страната с население над 50 млн. души. Според властите сушата е засегнала 23 от 47-те окръга в Кения.

Снимка: Getty Images

Четири последователни слаби дъждовни сезона са станали причина за най-сухите условия, наблюдавани от началото на 80-те години на миналия век. 

Снимка: Getty Images

"Сушата причини значителна смъртност на фауната, главно сред растителноядни видове, заради изчерпването на хранителните ресурси и недостига на вода", обяви на пресконференция в столицата Найроби министърката на туризма Пенина Малонза.

Снимка: Getty Images

По думите й 14 вида са особено засегнати от сушата. Между февруари и октомври 2022 г. в цялата страна поради липса на вода са загинали 205 слона, 512 антилопи, 381 зебри, 12 жирафа и 51 бивола.

Снимка: Getty Images

Според данни на министерството на туризма, публикувани през 2021 г., в Кения живеят повече от 36 000 слона.

За да се справят със сушата, властите, наред с други мерки, са се погрижили да бъде осигурено сено за засегнатите видове.

Снимка: Getty Images

В края на септември неправителствената организация "Спасете слона" съобщи за смъртта на известна обитателка на резервата Самбуру - суха местност в северната част на Кения.

Снимка: Getty Images

Мусон, женска на около 60 години и майка на седем малки, е оцелявала пет пъти от бракониери. Слоницата е евтаназирана в края на септември, когато от организацията заявяват, че лошото й здравословно състояние на слоницата се дължи на възрастта й, но се е "влошило от сушата".