След връщането на власт на талибаните в Афганистан, един въпрос сериозно вълнува не само местната, но и световната общност - по какъв начин управлението на ислямистите ще засегне правата на жените в страната. Ще могат ли да се придвиват свободно, да продължават да упражняват професиите си на журналистки, лекарки, учителки... Ще могат да ли запазят идентичността си - или ще бъдат принудени задължително да носят хиджаб и бурка? Ще могат ли да чувстват, че животът им е в безопасност, ако продължат да живеят така, какво преди завръщането на талибаните?

И въпреки че Забиула Муджахид обеща поелото властта в Афганистан ислямистко движение да спазва правата на жените в съответствие с Корана, като заяви пред "Ройтерс", че жените ще имат право да работят и да учат и "ще бъдат много активни в обществото, но в рамките на исляма", то редица световноизвестни писатели изразиха опасения за запазването на човешките права в Афганистан - и по-специално на жените.

Вероятно с основание, имайки предвид, че сред тях е именно Малала Юсафзаи, която беше простреляна в главата от талибаните на 15-годишна възраст заради това, че защитава правото на момичетата и жените да получават образование.

Малала Юсафзаи
Снимка: Getty Images

"Наблюдаваме напълно шокирани как талибаните поемат контрол над Афганистан. Аз съм дълбоко разтревожена за жените, малцинствата и защитниците на човешките права. Глобалните, регионалните и местните сили трябва да призоват за незабавно прекратяване на престрелките, да предоставят спешна хуманитарна помощ и да защитят бежанците и цивилните граждани", пише Нобеловата лауреатка за мир Малала Юсафзаи в Туитър профила си.

"На никой не му пука за нас. Умираме бавно…" Сърцето ме боли за смелите и красиви жени на Афганистан. Чувствам се безпомощна и ядосана. Не можем да изоставим афганистанските жени и момичета. Не можем да се преструваме, че техният живот и щастието им нямат значение", казва турската писателка Елиф Шафак в Туитър профила си.

Елиф Шафак
Снимка: Getty Images

"Правата на жените ще отидат в канавката. Всички тези жени, които току що са завършили - всички момичета, които са започнали училище и имат дипломи в ръцете и амбиции в очите - целият този талант ще бъде пропилян. Вече получаваме съобщения за жени и момичета, които отиват в университета или на работното място, където им се казва да се прибират вкъщи... Досега чувахме много коментари от афганистанските жени, но ви казвам, че тези гласове утихват заради страха за безопасността им, както и на техните семейства. Отсега нататък журналисти, активисти и защитници на човешките права ще имат мишена на гърба си", чуваме да казва писателката Надя Хашими след втората минута на видеообръщението си във Фейсбук.

Надя Хашими
Снимка: Getty Images