Филм за най-младата нобелова лауреатка Малала Юсафзаи, която през 2012 г. талибаните опитаха да убият в Пакистан, като я простреляха в главата, е част от програмата на фестивала So Indipendant. Прожекцията му ще бъде на 31 октомври от 17:00 часа в Дома на киното. 

Лентата всъщност е портрет на Малала Юзафзай, която оцелява като по чудо и днес е водеща фигура в кампанията за образование на момичета в целия свят, като съосновател на фонд "Малала". Режисьорът Дейвис Гугенхайм показва как тя, баща й Зиа и нейното семейство се ангажират в изцяло в тази борба след инцидента. Филмът дава поглед отвътре върху живота на това необикновено момиче – от близостта с баща й, който вдъхва нейната любов към образованието, до страстните й речи пред Обединените нации и ежедневния живот със семейството й.


За 18-ия си рожден ден Малала откри училище за сирийски бежанци девойки в долината Бекаа в Ливан, близо до сирийската граница. "Реших да бъда в Ливан, защото вярвам, че гласът на сирийските бежанци трябва да бъде чуван, а те са игнорирани от толкова дълго", каза Малала в училищна стая, декорирана с рисунки на пеперуди. Баща й, който е бил учител, използва повода, за да призове световните лидери да инвестират "в книги, а не в куршуми". 


Фондът с идеална цел "Малала" плаща за училището в Ливан, където днес живеят 1,2 млн. от общо 4 млн. сирийски бежанци, потърсили спасение от гражданската война в родината си. В Ливан има около 500 хил. сирийски деца в училищна възраст, но само 1/5 от тях официално посещават училище.