Малала Юсафзаи казва, че следването в университета най-накрая й е дало малко време за себе си - включително да яде в "Макдоналдс" и да играе покер, пише Би Би Си.

23-годишната носителка на Нобелова награда е на корицата на юлския брой на британския "Вог", като даде обширно интервю за списанието.

Малала Юсафзаи завърши Оксфордския университет миналата година.

"Бях развълнувана буквално от всичко - да отида в "Макдоналдс" или да играя покер с приятелите си", споделя тя.

"Наслаждавах се на всеки един момент, защото не бях виждал толкова много преди. Никога не съм била в компанията на хора на моята възраст", допълва тя.

Малала Юсафзаи беше простреляна в главата от талибанските бойци на 14-годишна възраст заради провеждането на кампания за получването на образование от момичета в родния й Пакистан.

Когато талибаните завземат долината Суат в Пакистан, Малала отказва да мълчи въпреки смъртните заплахи срещу нейното семейство и надига глас срещу затварянето на девическите училища. Още на 11-годишна възраст тя започва да праща кореспонденции до Би Би Си, за да може светът да разбере за случващото се там.

"Никога не съм била в компанията на хора на моята възраст, защото се възстановявах от инцидента, пътувах по света, публикувах книга и правех документален филм и се случваха толкова много неща. В университета най-накрая получих малко време за себе си", казва тя.

Малала позира за корицата на британския "Вог" с червена забрадка, като казва, че дрехата не е знак, че е "потисната".

Тя казва, че забрадката представлява нейните корени като мюсюлманка сунит от пущунски етнически произход.

"Искам да кажа на всички, че можете да имате свой собствен глас и равно приемане в рамките на вашата култура", заявява Малала.

Тя също така разкритикува активизма в социалните медии, което според нея "трябва да се промени".

"В момента свързваме активизма с туитове. Това трябва да се промени, защото Туитър е съвсем различен свят", казва тя.

Малала сподели за близкото си приятелство с други млади активисти, като каза, че Грета Тунберг й изпраща текстови съобщения за получаване на съвет.

"Познавам силата, която младото момиче носи в сърцето си, когато има визия и мисия - и се надявам, че всяко момиче, което види тази корица, ще знае, че може да промени света", коментира Малала.