Малала Юсафзаи е на 17 години, от Пакистан. Все още е ученичка, но от 11-годишна започва своя славен поход за правата на децата и правата на жените до образование в своята страна. Дава интервюта, изнася публични речи и започва да пише в блог за Би Би Си Урду под псевдонима Гюл Макай.

Когато талибаните разкриват самоличността й, я причакват след училище и я прострелват в главата и врата. Малала оцелява и се възстановява, за да повдигне наболелите въпроси и проблеми на децата с още по-голяма сила.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos


А вие спомняте ли си какво правихте на 17 години? Играехте си пред блока или на компютъра, подготвяхте се за матура или срещнахте първата си любов? Защото Малала Юсафзаи получи съвсем заслужено Нобелова награда за мир 2014 и се превърна в най-младия носител на престижното световно признание.  

Сигурни сме, че младото момиче е вдъхновител за хиляди жени по света - да не се отказват и винаги да се борят! Защото нейната борба даде своите плодове - не говорим за Нобеловата награда, а за гласността, която получиха проблемите на пакистанските жени...