Има много начини да станеш известен, но меметата са един от най-бързите.

Меме (или мийм) може да е всичко - снимка, картинка, клип или фраза - което се "разлита" в интернет и се превръща в част от виртуалния фолклор.  

1. Успялото хлапе

Снимка: Internet

11-месечният Сам Грайнър си играе на брега, когато майка му прави този кадър, който по-късно същия ден публикува във Flickr.

Миймът отначало става известен като "Мразя пясъчни замъци!", подразбирайки, че Сам току-що е съборил нечия постройка. Скоро обаче той става още по-популярен като "Успялото хлапе".

Майка му Лани признава, че това развитие ѝ допада, защото не иска синът ѝ да бъде известен като хулиган, а и той, всъщност, харесва пясъчни замъци.

Снимка: facebook.com/SammySuccessKid

Днес Сам е на 15 и тази снимка е изиграла значителна роля в живота му.

Тя се появява къде ли не - на билбордове на производители на минерална вода и британски мобилен оператор, като щампа на тениски, скринсейвър на популярната конзола XBox и дори като част от кампанията на Белия дом по времето на Барак Обама във връзка с имиграционната реформа.

Всички тези ангажименти налагат семейството на Сам да започне работа със меме мениджърът Бен Лаш, който да им помага със сделките.

На една от няколкото конференции, посветени на мемета, Лани отговаря на упреците, че експлоатира образа на сина си. Тя казва, че не може да контолира интернет и скоростта, с която нещата се разпространяват, а и "хората най-вече се забавляват с тази снимка".

Снимка: facebook.com/SammySuccessKid

"Успялото хлапе" помага на семейството си не само финансово.

През 2015 година баща му се нуждае от бъбречна трансплантация и семейството започва дарителска кампания онлайн за събирането на 75 хил. долара. Първоначало те се фокусират изцяло върху състоянието на Джъстин и не споменават прочутия му син, но скоро променят стратегията си, включват мемето със Сам и за няколко дни получават над 80 хил. долара, както и репортажи в големите медии в САЩ. 

Това не е първата битка за здраве на Сам. Поради усложнения по време на раждането, той преживява тежка мозъчна операция едва на 6 месеца. "Когато видях за първи път мемето за "Успялото хлапе" си помислих, че му подхожда идеално, защото Сам е човек, който винаги се справя, въпреки всички трудности по пътя си", казва майка му.

2. Момичето и пожарът

Снимка: Internet

Зои Рот и семейството ѝ живеят близо до сградата на пожарна.

Един ден през 2005 г., когато Зои е на 4, огнеборците подпалват къща в съседство за планирано обучение. Момичето и баща ѝ излизат, за да наблюдават зрелището и така се появява този кадър, който създава впечатлението, че детето само е причинило пожара (и е доволно от факта).

Родителите на Зои обаче не успяват да овладеят славата толкова добре, колкото семейство Грайнър. Макар снимката да е използвана милиони пъти в интернет, те не изкарват пари от нея, докато през април тази година Зои не я продава като незаменим токен, чиято стойност се равнява на 486 716 долара.

Самата Зои публикува и своя снимка от същото място 10 години по-късно:

3. Доги

Снимка: facebook.com/SammySuccessKid

Доги е представителка на породата шиба ину, чиято снимка става толкова популярна през 2013 г., че печели наградата за Меме на годината на онлайн меме енциклопедията Know Your Meme. Има и собствена криптовалута, появила се по същото време.

Самото куче, чието име е Кобусу, се ражда през 2005 г., а през 2008 г. е осиновено от преподавателка в детска градина.

Снимка: Internet

На 1 април 2017 г. китайската национална телевизия разпространява зловещия слух, че Кобусу е починала. Това не е вярно - жива е и е инфлуенсър в инстаграм, където има над 300 хил. последователи.

4. Учуденият бял пич

Дрю Сканлон има опит пред камера.

Той е сред видеопродуцентите на един от най-популярните гейминг сайтове Giant Bomb. В едно от видеата на поредицата "Unprofessional Fridays" наблюдава как негов колега играе на "Starbound" и го чува да казва: "Пофермерствах малко с моята мацка". Реакцията му може да видите на 01:49:39.

Този кратък сегмент от 2013-а избухва в Мрежата през 2017 г. Самият Дрю не разбира защо 4 години по-късно някой изведнъж се сеща за толкова малко и незабележимо нещо. "Вижте, все пак 2017-а е една доста шашава година, така че, може би, има логика и аз да съм най-популярното нещо в интернет" (през 2017 Доналд Тръмп встъпва в длъжност като президент на САЩ, бел.ред.).

Днес Дрю работи по различни проекти, описани на сайта му, сред които подкаст за Формула 1 и разработка на видеоигри. 

5. Недоволният пакистанец

На 12 юни 2019 г. Мухамед Сарим Ахтар пътува три часа от Лондон до градчето Тонтон в Англия, за да присъства на мач, в който националният отбор на Пакистан губи с огромна разлика от Австралия.

Разочарованието му е толкова силно, че моментално се превръща в един от най-популярните миймове онлайн и офлайн. Само седмица след това, по време на друг мач на националните отбор на Пакистан група фенове се появяват с тениски, на които е изобразен Мухамед.

"Тричасовото пътуване явно си е струвало", казва той днес. В Туитър има над 50 хиляди последователи и участва в реклама на "Кока-кола", в която пресъздава златния си момент.

6. Хлои

Снимка: Internet

Хлои ще стане на 11 на 30 ноември тази година и е една истинска малка голяма интернет звезда с над половин милион последователи в Инстаграм.

Това всъщност не е снимка, а стоп кадър от видео, което родителите ѝ снимат. В него те съобщават на дъщеричките си - Хлои и Лили - че вместо на училище, отиват на посещение в Дисниленд. И докато Лили започва да плаче от радост, то Хлои явно е по-скоро объркана от смяната на плановете.

Първата ѝ поява по телевизията е на 4 (където заедно с майка си обсъжда как се е превърнала в меме), стартира кариерата си на модел на 7 (заедно със сестра си Лили). 

Тя участва и в сериите "Случайно станах меме" на BuzzFeed.

7. Харолд, който крие болката си

 

Снимка: Internet

След най-младата участничка в този списък идва ред и на най-възрастния.

76-годишният унгарец Андраш Арато е инженер, който дори има публикации в областта на теорията на осветлението. Истинска слава обаче му носи работата като модел и кадри, които създава за фотобанките. Той отдава правата на снимките, стига да не се използват във връзка с религия, секс или полтиика, тъй като намира темите за чувствителни.

Леко изкуствената му усмивка обаче, която създава впечатлението за човек, който се преструва, че всичко е наред, моментално се превръща в меме.

Хората отначало не вярват, че той е истински човек и смятат, че кадърът е правен във Фотошоп. Това принуждава Арато да публикува актуална снимка, на която държи лист с надпис: "Жив съм."

През 2019 инженерът, който отначало не приема добре славата си в интернет, изнася публична лекция за последствията от това да се събудиш онлайн знаменитост.