Младата иранка Махса Амини умира, след като била задържана от нравствената полиция за това, че не носела своя хиджаб по строгите правила. Случаят й разтърси не само Иран, но и целия цвят.

Смъртта й Амини породи множество протести - палят се знамена, жени демонстративно режат косите си и др. 

ПЪТЕШЕСТВИЕ, ЗАВЪРШИЛО СЪС СМЪРТ

22-годишната Махса Амини заминава заедно с брат си Клареш за Техеран. Целта на пътешествието била да разгледат забележителностите на столицата. На следващия ден привечер, в района на метростанция "Шахид Хаккани", Махса е задържана от нравствената полиция за неправилно носене на хиджаб на главата. 

Когато брат ѝ започнал да протестира, му казали, че тя ще бъде арестувана за "образователен инструктаж" и ще бъде освободена след час. Това обаче не се случва.

Два часа по-късно Махса Амини е закарана в болница, след като внезапно губи съзнание. Снимка, на която Махса лежи на легло в болницата с превързана глава и марли на очите, обиколи мрежите и предизвика небивали реакции.

Махса Амини е била обявена официално за мъртва три дни след постъпването си в болница, според агенция "Фарс". Според полицията е получила сърдечен удар. От болницата първоначално публикували съобщение в Инстаграм, че тя е била в състояние на мозъчна смърт, когато е пристигнала при тях. Впоследствие постът бил изтрит.

Според статия за Амини, появила се в Уикипедия, компютърната томография на главата ѝ е показала счупени кости, кървене и мозъчен оток. 

 

Тялото й е погребано, без да се прави аутопсия.

КАКВО Е ХИДЖАБ И ЗАЩО СЕ НОСИ?

След Ислямската революция жените са задължени да спазват строги правила за това как да покриват главите и другите части от тялото си. Множество жени в Иран пускат хиджаба да пада свободно върху раменете им, вместо да е пристегнат. Точно това може да бъде причина за арести от страна на нравствената полиция.

Джиджи Хадид сложи хиджаб

Случаят с 22-годишната жена предизвика множество протести. Мрежата се напълни със снимки и клипове на жени, които оставят косите си непокрити и свободни, както и такива, където ги отрязват.

Президентът Ебрахим Раиси е изказал съболезнования на родителите на починалото момиче. "Вашата дъщеря беше и моя дъщеря", им е казал той по телефона. Той е обещал и пълно разследване на случая, пише агенция ИРНА.

Още по темата: