Международната агенция за луксозни недвижими имоти Savills обяви Уистлър Блеккомб в Канада за най-луксозния ски курорт в света. Разбира се, всяка класация е субективна и ние сме готови да простим на Savills, че не са включили Велинград в своя Топ 10.

Снимка: Getty Images

Уистлър Блеккомб е сравнително близо до Ванкувър и е най-големият ски курорт в цяла Северна Америка. Всяка година той е посещаван от над 2 милиона туристи. Курорът се заражда в началото на 1960-те години, като част от кандидатурата на Канада за зимните олимпийски игри през 1968 г.

Снимка: Getty Images

Кандидатурата не успява, но през януари 1966 г. новият курорт посреща първите си гости. При следващата кандидатура на Ванкувър за зимните олимпийски игри през 2010 г. Уистлър Блеккомб вече е перлата в короната. Канада печели домакинството и в курорта се провеждат всички състезания от алпийските ски дисциплини.

Снимка: Getty Images

И докато в близкия курорт Cypress Mountain, където са стартовете по сноуборд и ски свободен стил, почти няма сняг, то в Уистлър Блеккомб се радват на втория най-голям снеговалеж, откакто се води статистика – над 14 метра за целия сезон.

Снимка: Getty Images

Всъщност Уистлър Блеккомб е сбор от сливането през 1997 г. на два курорта – Whistler Mountain и Blackcomb Mountain. С площ от 33 кв. км това е най-голямата ски зона в Северна Америка.

Снимка: Getty Images

В Уистлър има 19 лифта, 2 гондоли, 7 високоскоростни лифта и много влекове, като максималната денивелация е 1530 метра. Блеккомб разполага с 15 лифта, 2 гондоли, 6 високоскоростни лифта и влекове, а максималната денивелация е 1565 метра.

Снимка: Getty Images


Самото селце Уистлър е на 675 метра надморска височина и е на 137 км от международното летище на Ванкувър.

Снимка: Getty Images

Кодовото име на Windows XP е било Уистлър, тъй като много служители на Майкрософт са карали ски там, докато разработват тази версия на операционната система. Следващата версия Vista е с кодово име Лонгхорн, което е бар, намиращ се между Уистлър и Блеккомб.