Ден след мощния трус - тотално разрушение в Турция и Сирия след силните земетресения вчера с магнитуд 7,8 и 7,5. Изздирването на оцелели не спира, като следващите часове са решаващи за спасяването на човешки животи в Турция и Сирия, тъй като минусовите температурите крият сериозен риск за хората, останали под руините.

"Има дни, в които всички трябва да сведем глави и да се помолим! Всички без изключение! Аз, моето семейство и приятелите ми сме заедно с пострадалите в Турция и Сирия! Бъдете и вие с тях!!!", призова за подкрепа във Фейсбук страницата си футболната ни легенда Христо Стоичков.

 

 

"След ужаса в Турция и Сирия днес: тук още по-мила ми е всяка птичка и всяка мъничка тревичка. В каква благословена земя имаме късмета да живеем! Покой на мъртвите, милост за живите. Солидарност с комшиите!", написа в социалната мрежа писателят Захари Карабашлиев.
 

"Дълбоко съм натъжена от опустошителните земетресения, които удариха Турция и Сирия. Моля, дарете в следните надеждни и прозрачни организации, за да помогнете в усилията за помощ на пострадалите. Аз се моля се и нека всички се молим повече хора да бъдат спасени и намерени живи!", призова шеф Силвена Роу в Инстаграм профила си.

"Цял ден не намирам сили да напиша нещо смислено, защото няма нищо смислено в такива трагедии. Няма и достатъчно думи за съболезнования. Просто няма. Тогава виждаш как светът, който е запазил доброто в себе си, се задвижва. И помага. Понякога, колкото и грозно да е и болезнено, си мисля, че всичко това ни се праща периодично, за да ни напомни колко сме всъщност безвластни, колкото и да сме се окопали във власт. Колко сме всъщност преходни, като си мислим, че най-важните ни задачи и тегоби са си само наши. Няма да пиша повече. Нямам думи, а само огромни, дълбоки и най-искрени съболезнования към Турция и Сирия. Към пострадалите и техните близки. Към хората, чийто живот никога повече няма да се мери с малките неща. Гордея се, че имам приятели, които заминават да помагат! Гордея се, че България е част от ЕС, който незабавно отключи механизми за помощ и показа още веднъж светът, в който си заедно и в добро и лошо. Както искайте го наричайте. Аз съм благодарна, че съм част от тази цивилизация. Бог да прости жертвите, а ние да помним!", написа Кремена Кунева от "Демократична България" във Фейсбук профила си.

"Важно е да се действа бързо – всеки час е от значение. Следващите две денонощия са от критично значение", написа издателят Манол Пейков, като призова за събиране на най-нужните неща в момент: палатки (за останалите без покрив при минусови температури), одеала, спални чували и спасителни одеала (от спасително фолио).

Писателят Радослав Бимбалов изрази възмущението си от реакцията на режисьора на "Ботев" Максим Генчев, който направи препратка между трагичното земетресение и годишнината от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

"Трагедията - 150 години от обесването на Левски, трагично се стовари в Турция... амин" - това написа Генчев във Фейсбук профила си по повод трагедията в Турция и Сирия, която отне живота на над 4300 души. Коментарът му предизвика същиснко цунами от гняв и възмущение, като бързо беше изтрит от социалната мрежа.

 

"Понеже всички споделяме възмущение от противната реплика на Максим Генчев днес, нека утре не забравяме кой ни го набутва между очите - този придворен режисьор на президента, финансиран и от данъците ни, излъчван в прайм-тайм на обществената ни телевизия. Той не е един. Много са тези, които ни дресират, учат ни на безчовечност. Бог да прости горките хора в Турция и Сирия. Незаслужени мъки са това. Несравними", написа Бимбалов във Фейсбук страницата си.