Вътрешното разследване на Би Би Си е показало, че журналистът Мартин Башир наистина е използвал „измама“, за да си осигури прословутото интервю с принцеса Даяна през 1995 г.

Докладът, изготвен от бившия член на Върховния съд лорд Джон Дайсън, доказва, че 58-годишният Башир е използвал навремето две фалшиви банкови извлечения, за да манипулира Даяна и да си осигури интервю с нея.

Според британския вестник „Дейли Телеграф“, разкритията ще доведат до сътресения в ръководството на Би Би Си, тъй като то е знаело за случая.

„Използването на измама е позволено само при разследването на сериозни криминални престъпления. Интервюто с Даяна не попада в тази категория“ – споделя пред „Дейли Телеграф“ Ричард Ейър, инспектор по редакционната политика в Би Би Си през 1995 г.

През април 1996 г. Мартин Башир получава наградата BAFTA за интервюто си с принцеса Даяна
Снимка: Getty Images

Мартин Башир е напуснал поста си като редактор по религиозните теми в Би Би Си малко преди да бъде обявен докладът от разследването. Според вестник „Гардиън“, новината за това е била съобщена на служителите чрез мейл на 15 май.

„Башир реши да напусне, тъй като му предстои нова сърдечна операция и иска да се фокусира върху здравето си“ – е било написано във въпросния мейл.

През 1995 г. журналистът е използвал фалшив документ за заплащане на аборт, за да убеди принцеса Даяна, че детегледачката на кралското семейство има връзка с принц Чарлз и дори е била бременна от него. Така Башир си е осигурил участието на Даяна в предаването „Панорама“. На нея й е било внушено, че Чарлз иска да я убие, за да може да се ожени за детегледачката.

Стоп кадър от изповедта на Даяна, довела до развода й с принц Чарлз
Снимка: Getty Images

В легендарното интервю Даяна прави признанието, че че в брака й с принц Чарлз е „малко пренаселено“ и всъщност са били „трима“ – визирайки дългогодишната приятелка на принца Камила Паркър Боулс. Даяна и Чарлз са разделени от 1992 г., но именно интервюто пред Би Би Си принуждава кралица Елизабет да поиска от двойката официален развод. През 1996 г. той става факт.

Принцеса Даяна загина на 36 години при автомобилна катастрофа в Париж през август 1997 г.

„Скоро след интервюто Даяна се промени. Постоянно се притесняваше, че има някакъв заговор срещу нея. Параноята я доведе до мисълта, че принц Чарлз има връзка с една от гувернантките на синовете им. Страхът от подслушване я накара да промени и номера на телефона си в двореца Кенсингтън“ – сподели през ноември 2020 г. Роза Монктън, една от най-близките приятелки на Даяна, пред „Дейли мейл“.

„Интервюто промени живота й. Бъкингам взе прибързано решение да се разведат с принц Чарлз, а другата голяма грешка бе, че отнеха кралската й титла. Ако я беше запазила, едва ли на 31 август 1997 г. щеше да бъде в колата на пиян шофьор, назначен от Мохамед Ал Файед, собственикът на хотел Риц в Париж“ – разказа още Монктън.

Именно със сина на Мохамед – Доди Ал Файед, Даяна прекарва последния си ден. След вечерята в хотела, двамата загиват в катастрофа, за която се обвиняват и преследвалите ги с мотори папараци.