Повишаването на температурите на планетата може да има дълбоко физическо въздействие върху една от любимите пойни птички на много хора по света.

Изследователи в Испания са установили, че за период от 20 години славеите са еволюирали до птици с по-малък размах на крилете, съобщава Би Би Си.

Учените казват, че това е свързано с променящия се климат в региона, където се наблюдава ранното настъпване на пролетта и засилената суша през лятото. Специалистите са притеснени, че това може да повлияе на способността на птицата да мигрира през зимата.

Известен със своята способност да пее, славеят има много богат репертоар, тъй като е в състояние да издава над 1000 различни звука - в сравнение само с 340 от чучулигата.

Птицата е често срещана в много части на Азия и Европа, включително в България.

Снимка: iStock

Славеят прекарва зимата в Африка - на юг от Сахара, като малката птичка преодолява огромни разстояния по време на миграцията. Размерът на крилете е от решаващо значение за това начинание, разбира се.

Сега изследователите казват, че способността за миграция на славеите може да бъде възпрепятствана заради изменението на климата на планетата.

Учените в Испания са анализирали 20-годишни данни за формата на крилата в две популации на птиците. Специалистите са открили, че средната дължина на крилото на славеите спрямо техния размер на тялото е намаляла. Експертите смятат, че това е свързано с промените в температурите, наблюдавани в средиземноморския регион.

"Нашите резултати показват, че интензивността на лятната суша е по-висока, което означава по-кратък оптимален размножителен период за птиците", коментира д-р Каролина Ремача от мадридския университет "Комплутенс", ръководител на изследването.

Изследователите смятат, че птици като славея обикновено се адаптират към нуждите на миграцията, като развиват по-дълги криле за сметка на по-кратък живот. Променящите се температури обаче пречат на това и провокират отговор от птиците.

Изправени пред по-кратък размножителен период, изследователите смятат, че най-успешните птици имат по-малки семейства с по-малки криле. Специалистите твърдят, че тези адаптации вероятно ще бъдат на висока цена.

Изследователите казват, че птиците ще продължават със същите миграционни модели и дестинации и следователно вероятността им да оцелеят ще намалее.

Макар учените да казват, че това "неправилно адаптиране" е очевидно при птиците, които са изследвали в Испания, където през лятото е имало суша, това може да засегне и други представители на вида в различни региони.

"Ако климатът се променя по подобен начин и натискът е подобен, тогава бихме очаквали подобни отговори", заявява д-р Перес-Трис, професор в университета и съавтор на изследването.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание The Auk: Ornithological Advances.