Всеки ден четем стряскащи заглавия и новини за глобалното затопляне и климатичните промени на планетата, които са породени в вследствие на човешката дейност.

По какъв начин обаче една от най-големите заплахи за човечеството ще промени географията и живота на Земята? Американският експерт по международни отношения Параг Хана помага да хвърлим поглед върху реалните последствия върху планетата, ако се затопли с 4 градуса по Целзий.

Световната карта изобразява промените върху Земята, като топенето на ледовете от затоплянето ще рефлектира пагубно върху голяма част от сушата на Полинезия, Прибалтийските и Скандинавски страни, която ще остане под водата. Атласът плашещо напомня какво ще се случи с териториите на планетата, ако хората не положат усилия процесът да спре, за да бъде спасена околната среда.

Фактически, обширни площи на Земята ще се превърнат в пустиня - Амазония, Щатите, Южна Европа и голяма част от Азия, докато ледените територии на Сибир, Канада и части и Антарктида ще станат чудесни зелени площи за развитие на селско стопанство. Звучи като научна фантастика, но това е тъжната реалност, към която планетата отива.

"Затопляне с 4°C по-вероятно ще бъде катастрофално, отколкото просто опасно. В много от тропиците това би направило живота труден, ако не и невъзможен, като гарантира евентуалното топене на ледниковата покривка на цяла Гренландия и някои части от антарктическия лед", алармира проф. Стивън Шерууд от "University of New South Wales" в Австралия.