Проявата на мъжественост е причина мъжете да бъдат по-малко склонни да имат екологично поведение - поради страх да не изглеждат по-малко мъжествени в очите на другите. Или казано с други думи - женствени.

Това показва ново проучване след провеждането на седем експеримента с над 2000 американски и китайски участника. Резултатите установяват, че мъжете и жените имат "зелен женствен стереотип" и възприемат по-екологичните покупки и поведение като по-женствени, отколкото не-"зелените" алтернативи.

Причината не е непременно свързана с това, че мъжкарите не се интересуват от околната среда, но просто се интересуват повече от собствената си мъжественост.

Снимка: iStock

Така например носенето на платнени торби за многократна употреба се възприема като по-женствено, отколкото пазаруването на хранителни стоки в найлонови торбички за еднократна употреба.

Мачовците изглежда се стремят да заявят своята мъжественост чрез избор, който не е съобразен с опазване на околната среда, като изхвърлянето на боклуци, разточителното използване на вода или прекомерната комсумация на електроенергия.

Купуването на екологични домашни почистващи средства и носенето на бутилка за многократно използване не е женствено, просто е умно - нещо, с което мъжете трябва да спрат да свързват мъжествеността си.

Пълните резултати от проучването са публикувани в списание "Scientific American".