Снимка на момче, пиещо мръсна вода в зона, засегната от обезлесяването, което рискува да се зарази с холера, коремен тиф, дизентерия и други тропически болести от замърсената вода, е сред победителите в тазгодишния конкурс за Еко фотограф на годината - годишен международен конкурс, показващ най-добрите кадри в екологична фотография, организиран от Chartered Institution of Water and Environmental Management (CIWEM). 

Акредитираният институт за управление на водите и околната среда представлява независима британска професионална и благотворителна организация, поставяща си за цел усъвършенстване на теорията и практиката в управлението на водните и другите природни ресурси с оглед на пълноценното им използване с минимално негативно въздействие върху природната среда.

Във времена, когато милиони хора излизат на улицата, присъединявайки се към вълната от глобални климатични стачки и демонстрации, за да поискат спешни действия срещу ескалиращата екологична катастрофа на планетата от правителствата и институциите, тези кадри разкриват суровата реалност как хората и дивата природа се борят с негативното влияние, което климатичните промени оказват по света.

Наградата за Екологичен фотограф на годината, която е подкрепена от ООН, "съществува, за да вдъхнови промяна от политическите лидери и лицата, вземащи решения, както и широката общественост".

Породена от климатичните промени, тази снимка на фотографа СЛ Шант Кумар на домове, потопени от наводнения в Мумбай, спечели наградата на CIWEM за Екологичен фотограф на годината за 2019 г. Огромна вълна и силните течения завличат рибаря от дома му, но той е спасен от други рибари в океана.

Мумбай е изправен пред повишен риск от наводнения по крайбрежието в резултат на климатичните промени. Температурата на сушата в града и в морето се повишава, което оказва влияние върху нивото на морското равнище.