Стресът, който расте, докато събираме багажа си за лятната почивка, е фактор, който може напълно да я провали. И така вместо причтно време да си причиним главоболие, лошо настроение, скандали и т.н.

Какво да направим, за да не се случва това?

  • Макар и с 8 години закъснение защитена зона „Камчия“ е факт
  • Открихме къде се крие „тайната“ за пенсиите в България
  • Лятната ваканция на звездите
  • Забравете за Фейсбук и Инстаграм, докато сте на почивка. Ето защо
  • Пет нови защитени територии в България – сред тях са „Бабу́” и „Река Белица”
  • Животът им е във вашите ръце – как да предпазите домашните си любимци от летните жеги
  • Яхта под наем в България – какви са цените?
  • Суха, изтощена и заплетена - как да възстановим косата си след ваканция?
  • ТОП 10 на най-търсените места за каравани този сезон
  • Фото пътеводител за крепостите и античните градове в България
Ето няколко правила при подготовка на багажа, с които да се съобразите, за да се радвате на приятна почивка. 

#Преценете кое е абсолютно задължително за вас и семейството ви
Когато става дума з аконсумация, това е водата. Уверете се, че имате бутилка в себе си. Тя трябв ада е на достъпно място - малко шише в дамската чанта, или в раницата, която е неизменно до вас. Ако сте планирали палатки, далеч от каквато и да е цивилизация, обмислете каква да бъде храната. Плодове, консерви и ядки да добър вариант. #Слънцезащита

Независимо длаи отивате на море, или на планина, слънцезащитен крем с фактор SPF 50, слънчеви очила и шапка са задължителни. Това важи с особена сила, као пътувате с деца. Ако пътувате за кратко и искате да сте по-компактни, вземете си мостри. 

#Козметика
Хидратиращ крем, шампоан, сапун - основните неща, които не бива да забравяте. Всичко освен тези 3 продукта е в графа "Пожелателни". Мострите тук също биха ви свършили работа с цел пестене на място. 

Снимка: istockphoto.com

#Дрехи
Заложете на спортни и конфортни, ако отивате в планината. Те трябва да са едновременно компактни и практични. Задължително си носете горна част с дълъг ръкав. За морето са изключително удобни шаловете - може да се наметнете с тях, когато захладнее или да ги използвате за сядане и завиване. Разбира се, не забравяйте банските.

#Паспорти и документи
Особено важни, ако пътувате в чужбина. В този случай се уверете, че имате и всичко необходимо за децата. 

#Лекарства
Вземете неща от първа необходимост или продукти, които регулярно ползвате. Не забравяйте репеленти срещу насекоми и лепенки. Подходящи са готовите комплекти за първа помощ. Такива има дори с лекарства, които са хомеопатични.

Куфар, сак или раница?

Стига да отговаря на размерите, ако пътувате със самолет, можете да ползвате всякакъв тип чанта. Важно е да знаете, че куфарът се мери заедно с колелата и дръжката. От тази гледна точка раницата и сакът ви дават по-голяма гъвкавост. Не забравяйте, че теглото на багажа включва тежестта както на вещите, така и на самия куфар.

Раницата е удобна, защото се носи на гръб и ръцете ви са свободни.
Куфарът препоръчваме да е с колелца. 

Задължително носете малка чанта със сигурно затваряне - дамска или на талията, в която да сложите най-важното - пари, билети, ключове, документи, маски.